Sobota, 20. dubna 2024

Prezident podepsal zákon o úvěru pro vodárenství

Prezident podepsal zákon o úvěru pro vodárenství

Prezident Václav Klaus podepsal řadu zákonů, mezi nimi i předlohu, která ČR umožní vzít si od mezinárodní finanční instituce třímiliardový úvěr na investice do vodárenství.

Země do roku 2010 potřebuje podle odhadů investovat zhruba 69 miliard korun do čištění odpadních vod a kvality vody pro lidskou spotřebu, aby splnila předpisy Evropské unie. Na investice do vodovodů a kanalizací by měly jít podle předpokladů z velké části peníze z evropských fondů, dále vlastní zdroje investorů, a podílet se bude také stát. Vzhledem k omezeným možnostem státního rozpočtu ale ministerstva zemědělství a financí navrhla úvěr na pokrytí části národních zdrojů.
   
Pokud by si ČR úvěr nevzala, mohlo by být podle resortů ohroženo splnění závazků vůči Evropské unii. Chybějící zdroje by prý musely být nahrazeny zvýšením vodného a stočného nad sociálně únosnou mez. Výběr instituce, která Česku úvěr poskytne, má být záležitostí ministerstva financí. 

Zdroj:Právní rádce
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů