Pátek, 19. dubna 2024

Teplá Vltava bude přístupná vodákům

Teplá Vltava bude přístupná vodákům
I přes hlasité protesty ekologů bude i letos v létě Teplá Vltava přístupná vodákům. Budou zde ovšem platit velmi přísná pravidla, která mají regulovat jejich pohyb a zajistit tak ochranu této cenné přírodní lokality na území národního parku.

Splouvání toků v parku je regulováno návštěvním řádem, který stanovuje úseky toků vyhrazené ke splouvání, dobu splouvání, nástupní, výstupní a odpočinková místa i minimální výšku hladiny vody, při které je splouvání povoleno. Třeba úsek Pěkná-Nová Pec je splavný od 1. 5. do 14. 6. od 8 do 18 h, od 15. 6. do 15. 8. od 8 do 20 h a od 16. 8. do 31. 10 od 8 do 19 hodin.

Zákon o ochraně přírody a krajiny zakazuje splouvat řeky na území národních parků v celé ČR mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody. To podle některých kritiků otevírá prostor pro libovůli. „Mohu říct jedno. Správa parku nemá v úmyslu Teplou Vltavu uzavírat. Provoz tu však musí být regulován. Jde o povinnost parkovat na parkovištích, tábořit v kempech, nerušit živočichy a neznečišťovat přírodu,“ uvedl ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Alois Pavlíčko.

Ekologická sdružení tvrdí, že dosavadní opatření ochrany jsou neúčinná. „V této souvislosti je nutno zmínit, že již mezní limit 45 centimetrů jako hranice pro splouvání nebyl navržen podle odborných kritérií, ale spíše v důsledku obav před nevolí podnikatelů zainteresovaných na ziscích ze splouvání. Již v minulém roce byly známy předběžné výsledky pozorování Výzkumného ústavu vodohospodářského, které hodnotilo navrženou výšku vodního stavu jako příliš nízkou a navrhovalo limit 55 centimetrů. Správa NP a CHKO Šumava však při rozhodování k této studii nepřihlédla,“ řekl například Zdeněk Čihák z Dětí Země. Současný návrh už činí 58 centimetrů. Ředitel správy parku možnost zvýšení minimálního limitu výšky hladiny řeky neodmítá.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů