Sobota, 20. dubna 2024

S tankem na povodně... a proč ne?

S tankem na povodně... a proč ne?
Součástí Ekologických veletrhů Brno jsou atraktivní ukázky protipovodňových opatření. Armáda ČR poprvé nasadí k civilním účelům mostní tank MT-55A.


V obci velká voda značně poškodí most o nosnosti 50 t. Z jeho konstrukce zbudou jen středový pilíř a části pilířů na levém a pravém břehu… Scéna z některé povodně, které Českou republiku postihují čím dál častěji? Tentokrát naštěstí jen cvičná situace z 5. ročníku evropsky unikátního projektu - praktických ukázek protipovodňových opatření, jež proběhnou během Ekologických veletrhů na brněnském výstavišti u nově zrekonstruovaného bazénu před pavilonem Z v termínu od 23. do 25. května 2006.


Akce, kterou pořádají společnost Veletrhy Brno a Česká protipovodňová asociace, má tato hlavní letošní témata: Ochrana rodinného domu s garáží v záplavovém území, Kotvení plavidel za povodně a Materiálně-technické vybavení povodňové komise.


Ukázky slouží jako příklad preventivní ochrany objektů před povodněmi včetně ochrany kanalizace před povodněmi, způsobů měření vodních stavů a čerpání vody, varování povodňových orgánů a obyvatelstva apod. Vše bude prováděno s vodou a maximálně názorně a komentovaně. Cílovými skupinami jsou projektanti a odborníci z oblasti vodního hospodářství a zástupci protipovodňových komisí obcí a měst.


Vraťmě se nyní ke vstupní situaci... Úkolem – který je plněn s nasazením Armády ČR – je postavit co nejrychleji provizorní most s využitím nepoškozených pilířů, aby se bylo možno dostat na druhou stranu vodního toku, kde je odříznuto na 200 obyvatel. Bylo rozhodnuto použít dvě kolejové mostovky tanku MT-55A jako rychlé provizorní náhrady mostu. První se položí z levého břehu na středový pilíř a druhá z první mostovky na středním pilíři na pravý břeh, mostovky se zajistí proti posunutí, nasadí se na ně vnitřní obrubníky pro využití nejprve nákladními vozidly, pro maximální využití se most posléze upraví zakrytím středového otvoru a obrubníky se přemístí na vnější část mostovek.


Návštěvníci brněnského výstaviště uvidí v rámci této ukázky na Ekologických veletrzích v jedinečné civilní premiéře nasazení mostního tanku MT-55A Armády ČR. Ten představuje speciálně upravený střední tank T-55A, který je místo bojové věže osazen speciálním pokládacím zařízením. Veškerou činnost vedoucí k pokládání a nakládání mostu vykonává dvoučlenná posádka zevnitř tanku s uzavřenými příklopy.


Martin Lánský, manažer PR a reklamy

Tel. 420 541 152 890, Fax: 420 541 152 889, E-mail: mlansky@bvv.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů