Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní dílo způsobí velké škody, varují ekologové

Vodní dílo způsobí velké škody, varují ekologové
Šest set kilometrů dlouhá žumpa, která je zároveň časovanou pumou. To je podle kritiků přehrady Tři soutěsky její možná budoucnost. Varují, že ekologické škody v budoucnu převáží nad výhodami, které ohromná přehrada přinese.
Název oficiální propagační kampaně, kterou zahájila státní společnost budující přehradu, u ekologických aktivistů vyvolává úsměv: Harmonický rozvoj lidstva a přírody. Již nyní poukazují na to, že kvalita vody v řece Jang-c'-ťiang se zhoršila a že ryb v ní ubývá. A to, že bahno uvízlo za přehradní hrází, způsobuje erozi půdy podél řeky.
"Poté co se voda začala shromažďovat v přehradní nádrži, průtok v řece klesl, což snížilo její schopnost samočištění," citoval čínský tisk ekologického experta Šu Wej-čchüna. "Kvůli tomu se oblast, kde žije 31 miliónů lidí, stala pásmem s vysokým ekologickým a zdravotním rizikem," dodal.
Jen zhruba 400 kilometrů proti proudu řeky je obří městská aglomerace Čchung-čching. Pokud by úřady nedělaly nic, přehradní nádrž by se snadno mohla stát nádrží odpadní. Čínská vláda o nebezpečí ví, otázkou ale je, zda je s to je zvládnout.
Od roku 2003, kdy se v nádrži začala hromadit voda, investoval Peking zhruba půl miliardy dolarů do čističek odpadních vod. Podle plánu má být v každém okrese u přehrady alespoň jedna čistička. Skutečnost je ale zatím jiná. "V současnosti se čistí jen 20 procent znečištěných vod přitékajících do nádrže," uvedl Šu.
Problémem není jen samo znečištění, ale i normy, na jejichž základě se posuzuje. Platné předpisy vyžadují sledování 35 různých položek, včetně čtyř organických látek. Šu ale v přehradě objevil 101 organických škodlivin. Další kritici varují, že nelze předpovědět, jaký vliv bude mít váha vody v obří přehradě. Podle některých geologů by se oblast mohla stát náchylnější k sesuvům půdy a zemětřesením.
Viceprezident firmy stavící Tři soutěsky Cchao Kuang-ťing si ale pochybnosti nepřipouští.
"V minulosti se nikdy nestalo, aby vodní nádrž vyvolala zemětřesení. To nejhorší, co se v oblasti může stát, jsou otřesy půdy o síle šesti stupňů na Richterově škále. Přehrada ale odolá sedmi stupňům," ujišťuje Cchao. Jeho společnost je při chuti. Získala povolení postavit další dvě obří hydroelektrárny na řece Ťin-ša, jak se Jang-c'-ťiang říká v provincii Jün-nan. Jejich produkční kapacita bude dohromady větší než kapacita Tří soutěsek. Jedna z nových přehrad, Tygří skok, si vyžádá přesídlení více než sta tisíc obyvatel a způsobí zánik 200 rostlinných a živočišných druhů.
"Je to nejen ekologicky zhoubné, ale i ekonomicky krátkozraké. V oblasti je hlavním zdrojem příjmů turistika, tu ale přehrada zničí, protože pod vodou se ocitnou celé civilizace menšinových etnických skupin," řekl americkému deníku Boston Globe místní rolník a ekologický aktivista Jü Chuej-čen.
Podle něj jedním z hlavních příčin neutěšeného stavu životního prostředí v Číně je to, že místním obyvatelům je odepírán hlas při správě veřejných věcí. Úřady v Jün-nanu dokonce varovaly obyvatele, aby s ekology nespolupracovali.
A propojení mezi místními činiteli a stavebními firmami živí mocný zájem na velkých stavebních projektech, soudí Jü. "Ekologie žádá, abychom méně spotřebovávali, ale oni chtějí, abychom spotřebovávali více. Jünnanské úřady nedávno vedly reklamní kampaň, v níž se lidé dověděli, že mají spotřebovávat více elektřiny, aby podpořili svou provincii," prohlásil Jü.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů