Pátek, 29. března 2024

Pardubické vodárny zaplatí kanalizační přivaděč z papírny

Pardubické vodárny zaplatí kanalizační přivaděč z papírny
Budoucí smlouvu o čištění odpadních vod projednával ve středu s finskou firmou Myllykoski náměstek pardubického primátora a předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace (VAK) Pardubice Michal Koláček. ilustrační foto redakceUvedly to Deníky Bohemia ve svých vydáních pro východní Čechy. Finové plánují vybudovat v Opatovicích nad Labem moderní papírnu za 13 miliard korun, odpadní vody by přitom likvidovala čistírna odpadních vod v areálu pardubické Synthesie. Přivaděč v délce zhruba 15 kilometrů by zaplatily vodárny.

    "Dohodli jsme si harmonogram dalších kroků, které mají vést především k výstavbě kanalizačního přivaděče z Opatovic a rekonstrukci čistírny odpadních vod. Celkově by tato částka měla přesáhnout 400 milionů korun. My jsme přivaděč zprojektovali a máme projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí a soutěž," řekl listu Koláček.

    VAK Pardubice s velkou pravděpodobností stávající čistírnu odpadních vod odkoupí od Aliachemu, s koupí město Pardubice jako největší akcionář VAK již souhlasilo. Náklady, které nyní VAK Pardubice má s vypracováním projektové dokumentace a bude mít s výstavbou kanalizačního přivaděče, by se mu měly vrátit během deseti let na poplatcích od papírny. Ta by se mohla začít stavět ještě letos.

www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů