Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hladiny rozbouřených jihočeských řek klesají

Hladiny rozbouřených jihočeských řek klesají
České Budějovice - Hladiny většiny rozbouřených jihočeských řek většinou klesají, někde stále zůstávají na dosažené výšce. Nikde však nehrozí vážné nebezpečí. Druhý povodňový stupeň platí na Lužnici v Bechyni, která kulminovala v noci na dnešek. Stejná situace je i na dolním toku Lomnice a Skalice na Písecku a na Nežárce v Rodvínově. Meteorologové na nejbližší dny předpovídají pouze občasný déšť.

"Neměl by mít takovou intenzitu, aby situaci na řekách výrazně změnil," řekla dnes ČTK Kateřina Štěrbová z českobudějovického pracoviště ČHMÚ. První stupeň povodňové aktivity byl ráno překročen také na Nežárce v Lásenici, na Lužnici v Klenovicích a Nové Vsi, na Otavě v Písku a v Chlumu na Teplé Vltavě.

Rozbouřená Skalice o víkendu napáchala největší škody v Mirovicích na Písecku. Řeka zalila 49 domů, z toho 25 trvale obydlených. Voda natekla do sklepů, garáží, přízemních prostor a rozlila se i do zahrad. Část města zůstala bez dodávek elektřiny. Největší škody řeka napáchala na soukromém majetku. Poničila však i silnice, zaplavila čistírnu odpadních vod, přečerpávací stanici, elektrostanice a obecní studny. Výši škod si zatím vedení města netroufá odhadnout.

"Velká povodňová vlna přišla nenadále, asi během 20 minut. Pitnou vodu nám průběžně dodává VaK. Lidem, co nemohli ven, jsme rozváželi balenou. Máme to tu třikrát do roka. Počítám, že dnes začneme sčítat škody," řekl ČTK starosta Zdeněk Bárta. Skalice již kulminovala časně ráno a voda v ní opadá. Řeka však stále zůstává na druhém povodňovém stupni.

Hasiči během neděle vyjížděli k více než 30 zásahům, řekla dnes ČTK jejich mluvčí Alena Horáková. Nejhorší situace podle ní byla v povodí Lužnice a na Táborsku, kde jednotky odčerpávaly vodu převážně ze zatopených sklepů, čistily česla na rybnících, plnily pytle s pískem a stavěly hráze.

Na Písecku hasiči čerpali vodu v Milevsku, Srlíně, Krsicích, Čimelicích nebo Sepekově. V Chyškách pomáhali s vynášením věcí z domů a ve Smetanově Lhotě a Mirovicích stavěli protipovodňové bariéry. "Na Strakonicku odčerpávali vodu ze zatopeného sportovního areálu v Katovicích," dodala mluvčí.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů