Sobota, 20. dubna 2024

SVS dokončila kanalizaci v Ústí, což sníží znečištění Labe

SVS dokončila kanalizaci v Ústí, což sníží znečištění Labe

Severočeská vodárenská společnost (SVS) dokončila stavbu kanalizace v Ústí nad Labem a dvou okolních obcí. Nově je na kanalizaci připojeno 40.000 lidí. Místopředseda představenstva SVS a ústecký primátor Petr Gandalovič dnes novinářům řekl, že projekt výrazně přispěje ke snížení znečištění Labe, tedy i přeshraniční zátěže životního prostředí.

Původní kanalizace byla podle ředitele SVS Miroslava Harciníka zastaralá a někde úplně chyběla. Navíc společnost musela do výstavby investovat kvůli směrnicím Evropské unie. Rekonstrukce a dostavba sítě v krajském městě a obcích Povrly a Chabařovice stála zhruba 174 milionů korun, zhruba 60 procent nákladů uhradila Evropská unie. Zbytek zaplatily vodárny ze státní dotace a výnosů z vodného a stočného.

Kanalizace v Ústí je jedním z prvních projektů předložených Bruselu ještě před vstupem ČR do Evropské unie. Síť končí v čistírně odpadních vod v ústecké části Neštěmice. "Aby ČOV v Neštěmicích splnila dané limity, museli jsme do nové technologie investovat 29 milionů korun," uvedl Harciník.

Dělníci budovali stoku na centrálním Mírovém náměstí a v Masarykově ulici. "Stavěli jsme ve složitých podmínkách historického centra, kde jsme našli inženýrské sítě, které nebyly v žádných dokumentech. Navíc jsme nesměli omezit městskou dopravu, pohyb lidí a plynulé zásobování," popsal Bohuslav Štancl z firmy Stavby silnic a železnic, která stavbu realizovala. Některé části kanalizace byly až 130 let staré.

Smlouvu o dílo podepsaly vodárny v říjnu 2004. Dostavba kanalizace je součástí projektu Podkrušnohoří, který zahrnuje rekonstrukci úpravy pitné vody Hradiště a rekonstrukci čistíren odpadních vod ve městech.

SVS nyní připravuje projekty "Dolní Labe" a "Čistá Ploučnice". Na oba chce získat peníze z Evropské unie. "Předpokládáme, že všechny investice stihneme do roku 2010, jak požaduje Evropská unie," dodal Harciník.

Akcie Severočeské vodárenské společnosti vlastní 455 měst a obcí na severu Čech, jednu akcii se zvláštními právy vlastní stát. Firma pokrývá území o rozloze 7400 kilometrů čtverečních, kde žije 1,2 milionu obyvatel.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů