Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodárenská společnost zneškodní také bombu tikající pod Hradcem

Vodárenská společnost zneškodní také bombu tikající pod Hradcem

Některé kanalizační stoky v Hradci jsou starší než sto let. Čistírna vypouští do Labe odpadní vody s vyšším podílem dusíku.

Hradec Králové - Do konce roku 2010 musí Hradec i Nový Bydžov splňovat přísnější požadavky na čištění odpadních vod. Pomůže jim k tomu projekt Vodovodů a kanalizací (VAK) a Královéhradecké provozní.

Pro čistší vodu

Cílem projektu nazvaného Doplnění kanalizačních systémů v aglomeraci Hradec Králové a Nový Bydžov a opatření na ČOV Hradec Králové je zlepšení životního prostředí v regionu. Některé obce z dotčeného území, konkrétně Lochenice a Sloupno, vůbec nemají kanalizaci, jinde zase kapacitně nestačí. Problémy má i čistírna odpadních vod v Hradci Králové, která je sice postavena teprve před jedenácti lety, ale odchází z ní přesto voda s větším množstvím dusíku, než odpovídá přísnějším normám. Dodržení limitu 10 mg dusíku na litr vypouštěné odpadní vody je bez rekonstrukce čistírny nemožné. Další podmínkou, kterou musí každá obec náležející k aglomeraci větší než dva tisíce ekvivalentních obyvatel po roce 2010 splnit, je veřejná kanalizace s čištěním na ČOV. Do této kategorie patří právě Předměřice, Lochenice a Sloupno.

Obce získají kanalizaci

Projekt počítá s obnovou a modernizací hradecké ČOV za 52 milionů Kč a rekonstrukcí a dostavbou kmenových stok v krajském městě za 570 milionů! Podle technicko-provozního náměsta VAK Pavla Loskota jsou některé nejstarší hradecké kmenové stoky ve velmi špatném stavu a představují časovanou bombu. Hrozí i propady a zavalení stok, což se v posledních letech už několikrát stalo. Vodárny zároveň plánují výstavbu kanalizace v Předměřicích, Lochenicích a Sloupně za 18, 22 a 24 milionů s převedením splašků do čistíren. V Novém Bydžově vodárenská firma hodlá obnovit za devět milionů kmenovou stoku B. Postaví tak 18 kilometrů a obnoví 26 km stávajících stok.

Náklady budou činit 693 milionů korun, 61 procent z toho by měla zaplatit dotace z EU.

Rekonstrukce i bez dotace

"Pokud dotaci nezískáme, tak budeme muset najít zdroje, především z vlastních prostředků a úvěru, abychom mohli rekonstrukci zahájit. Nejpalčivější místa kanalizace a ČOV musí být hotova do roku 2010," řekl ředitel VAK František Barák.

Kanalizace se dočká i Rusek, ovšem na náklady hradecké radnice. "Mohli bychom se do toho pustit v příštím roce," odhadl primátor Otakar Divíšek.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů