Pátek, 19. dubna 2024

Královéhradecký kraj chystá vodárenská díla za miliardy korun

Královéhradecký kraj chystá vodárenská díla za miliardy korun

Hradec Králové -- V Královéhradeckém kraji se v nadcházejících letech chystají vodárenské projekty přibližně za dvě miliardy korun. Na výstavbu čističek odpadních vod, kanalizací a jejich rekonstrukci by mohly fondy Evropské unie přispět více než 1,3 miliardy korun. O zbylé náklady se podělí vodárenské společnosti, stát a kraj. Dva projekty již EU schválila a připravují se jejich stavby, řekl dnes ČTK hejtman Pavel Bradík. Obdobná díla se připravují rovněž v sousedním Pardubickém kraji.

"Zhruba 650 milionů korun z evropských fondů již získaly společně projekty Čistá horní Úpa a Cidlina. Celkový rozpočet Čisté horní Úpy je celkem 490 milionů korun a s přibližně stejným celkovým rozpočtem počítá i projekt na řece Cidlině," uvedl Bradík.

S největším vodárenským projektem v kraji nyní usilují o evropskou podporu Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VaK). Hradečtí vodohospodáři počítají s opravou 23 kilometrů až 100 let staré kanalizace v Hradci, výstavbou nové kanalizace v obcích, kde ji dosud neměli, nebo s modernizací čističky odpadních vod pro krajské město. Projekt se nyní uchází o 423 milionů korun z Fondu soudržnosti Evropské unie. Celkový rozpočet činí 693 milionů korun.

"Jde o projekt, jehož význam spočívá ve zlepšení kvality a snížení množství odpadních vod vypouštěných do Labe. Hlavním důvodem je přísnější legislativa, například nutnost snížit obsah dusíku ve vypouštěné vodě do roku 2010," uvedl provozní náměstek VAK Pavel Loskot. Novou kanalizaci by měli získat lidé v Předměřicích nad Labem, Lochenicích a Sloupně, s její rekonstrukcí se počítá v Novém Bydžově. Před schválením je také projekt Čisté horní Labe ve Vrchlabí, kde by měla unie přispět 318 miliony korun z celkového objemu 490 milionů korun.

V Pardubickém kraji je dosud největším projektem, který v Bruselu uspěl, rekonstrukce a rozšíření kanalizační sítě na řekách Labe a Loučná. Na něj pardubické vodárny dostaly téměř 400 milionů korun. Novou kanalizaci díky tomu získá bezmála 7000 lidí z okrajových částí Pardubic, Lázní Bohdaneč, Holic a dalších obcí. Celkem budou práce stát 737 milionů korun. Naproti tomu padla výstavba sítě nových čističek odpadních vod na řece Chrudimce, která měla stát půl miliardy korun.

Petr Bayer
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů