Čtvrtek, 25. dubna 2024

K prodeji už zbývá jen pětina vodáren

K prodeji už zbývá jen pětina vodáren
České impérium francouzské vodárenské společnosti Veolia se nerozšíří. Rozhodli o tom včera akcionáři společnosti Vodovody a kanalizace Pardubice, kteří na valné hromadě Veolii jako strategického partnera odmítli.
Francouzská firma tak přišla o jednu z posledních možností, jak efektivně posílit své postavení v Česku, kde pro akvizice zbývá jen kolem pětiny trhu. O více jak 77 procent se dělí čtyři zahraniční firmy, roční tržby celého sektoru se pohybují kolem 23 miliard korun.
Průmyslový pardubický region je přitom perspektivní, podniky jsou stabilním zdrojem příjmů vodárenských společností. Pardubicko je navíc hustě zalidněné, náklady na údržbu sítí jsou zde nižší a výnosy z vodného vyšší než třeba na Jihlavsku či Šumpersku.
"Pardubice jsou posledním stotisícovým městem, třetím rokem zde provozujeme čistírnu odpadních vod," vysvětlila zájem Veolie o východočeské město ředitelka komunikace firmy Eva Kučerová.
Dosud nikdy se nestalo, že by české vodárenské společnosti Veolii jako partnera odmítly. Francouzská firma v Česku vytvořila síť devíti dceřiných společností, které podle údajů SOVAK (Sdružení oboru vodovodů a kanalizací) kontrolují 42 procent trhu. Veolia provozuje vodárenské a kanalizační sítě v Praze, v severních a západních Čechách, a také na Zlínsku, Prostějovsku a Olomoucku. Vodou zásobuje více než čtyři milióny lidí a její loňské tržby dosáhly 11 miliard korun.
Podíl druhé největší vodárenské společnosti v Česku, francouzsko-belgické firmy Ondeo, je ve srovnání s Veolií méně než poloviční. Šest vodárenských společností pod hlavičkou Ondeo kontroluje asi 17 procent trhu, vodou zásobuje asi 1,7 miliónu lidí a celkové tržby skupiny se pohybují kolem čtyř miliard korun ročně. Firma působí především na jižní Moravě, v Ostravě, na Šumpersku, Benešovsku a Karlovarsku.
Za devítinásobek ročních tržeb, čili za sedm miliard korun (248 miliónů eur), koupila letos v dubnu od firmy Penta španělská společnost Aqualia vodárenskou síť ve čtyřech severomoravských okresech. Na republikovém trhu tak získala osmiprocentní podíl.
Čtvrtým větším hráčem je rakouská firma Energie AG, která kontroluje vodárenské společnosti na jihu Čech, působí na Kolínsku, Chrudimsku a Berounsku a loni utržila asi 1,5 miliardy korun. Své působení chce rozšířit i na Pardubicko, o tamní vodárenskou společnost se ucházela s nabídkou o sto miliónů korun vyšší než Veolia. Tato nabídka prý přesvědčila akcionáře, aby nehlasovali pro Veolii.
Jednání o akvizicích vodárenských firem probíhají v dalších třinácti bývalých okresech, které tvoří asi 16 procent trhu. Akcionáři, kterými jsou obce, očekávají, že budoucí partneři především zlepší do roku 2010 čištění odpadních vod podle předpisů Evropské unie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů