Pátek, 29. března 2024

Vodu k pití lze docela snadno vyčistit

Vodu k pití lze docela snadno vyčistit
Na dovolené v zahraničí se to stává častěji, ale potkat vás to může i v Česku. Netušíte, zda se z některého zdroje vody můžete napít bez obav, že strávíte následné hodiny či dny v křečích. Existuje však několik způsobů, jak nejistotě zabránit a vodu vyčistit.
AUTOR: Přemysl Souček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Turisté, kteří mají rádi málo dotčenou přírodu, jezdí čím dál častěji i do Rumunska. V horách mohou chodit několik dní, aniž někoho potkají. Divoké řeky zase lákají vodáky. Všichni se však shodují v tom, že vodní toky a někdy i veřejné studny nezávadnou čistotou zrovna neoplývají.
"Když jsme před pár lety sjížděli rumunskou řeku Jiul, byl to zážitek pro silné nervy," vzpomíná Václav Polák ze Sdružení vodní turistiky Pečky. "V jedné zátočině plavala chcíplá kočka, v další pes a v hlavním řečišti jsme míjeli uříznutou hlavu koně."
Obavy měli vodáci i z veřejných studní ve vesnicích. Zvolili proto logickou metodu - vodu pili jen z těch, ke kterým chodili místní obyvatelé.

Základem je výběr vodního zdroje
Není sporu o tom, že vodní zdroj je potřeba pečlivě vybírat. Obecně se dá říci, že čím dále od civilizace, tím větší šance na čistou vodu. Nikdy však nevíte, co leží na dně studny nebo přes co všechno protéká potůček, ze kterého chcete pít. Odlehlé přírodní zdroje většinou nebývají znečištěné chemicky. Pokud nemůžete od místních obyvatel ověřit, zda je daná voda pitná, je vždy jistější ji převařit nebo vyčistit některým z dostupných způsobů.
"Před úpravou vodu vždy přefiltrujte přes co nejhustší tkaninu. Kromě toho, že se zbavíte mnoha nečistot, ušetříte prostředky potřebné pro samotné čištění," radí ředitel firmy Aquion Lubomír Macek. Pro základní ošetření vody se i v současnosti dají používat staré zálesácké postupy, popisované v knihách E. T. Setona nebo Jaroslava Foglara. Jejich indiánské studny (jámy vykopané dva až tři metry od vodního toku) zajistí základní filtraci podobně jako tkanina. Baktérie či viry však tímto způsobem neodstraníte. Musíte tedy použít další způsoby.

Nejjednodušší je převaření
Nejznámější, ale ne vždy dostupný způsob je vodu převařit. Podle MUDr. Františka Kožíška ze Státního zdravotního ústavu by pětiminutové převaření (delší ale rozhodně není na škodu) mělo stačit k likvidaci bakterií, virů i prvoků ve vodě, neodstraňuje ovšem zákal. Pozor, veškeré použité nádobí umývejte opět jen převařenou vodu. Jinak na něm ulpí škodlivé organismy, které s příštím jídlem pozřete.
Pro turisty jsou však dostupné další tři možnosti, jak získat pitnou vodu: pomohou chemické přípravky, elektrolýza soli a vody a turistické mikrofiltry.

Chemie
Chemické přípravky na čištění vody ve formě tablet si leckdo může pamatovat ještě z vojny. Vodu čistí na bázi chlóru, což je na výsledné chuti bohužel znát. Hygienici nedoporučují pít takto upravenou vodu dlouhodobě. Naštěstí už jsou v prodeji i přípravky, po jejichž použití není voda cítit ani nemá příliš "chemickou" chuť.
"Mohu doporučit prášek Aquasteril. Voda po jeho použití má relativně příjemnou chuť," radí Jan Rutsch z pražského Centra cestovní medicíny. Velké balení aquasterilu přijde zhruba na 300 korun a vystačí na úpravu 300 litrů vody.

Miox
Jako velká a tlustá fixa vypadá dezinfekční tužka Miox, kterou používá například americká armáda. K jejímu provozu jsou potřeba dvě třívoltové baterie a sůl. Miox pracuje na principu elektrolýzy (podrobnosti v rámečku na této stránce).
Zařízení stojí okolo 4000 korun, funguje věčně, jen po úpravě dvou set litrů vody je potřeba vyměnit baterie a samozřejmě dbát na dostatečnou zásobu zkušebních papírků. Jejich balení přijde na 500 korun. Pro provoz je možné používat i běžnou kuchyňskou sůl. Voda upravená mioxem nijak nezapáchá a má zcela normální chuť.

Cestovní filtry
Další možností, jak získat čistou vodu, jsou cestovní filtry (ani ty s póry o průměru jen 0,2 mikronu ale nezachytí viry). K dispozici je poměrně široký výběr. Za necelé 3000 korun si můžete například opatřit cestovní filtr MSR, který rovněž používá americká armáda. K mání je i švýcarský filtr Katadyn Hiker, který stojí okolo 2000 korun. Jeho póry měří 0,3 mikronu a filtrace je doplněná o aktivní uhlí. Bez údržby může přefiltrovat až 750 litrů vody, když za minutu vyčistí zhruba litr. Je to válec s rozměry 7,6 x 16,5 centimetru, který váží 310 gramů. Na 1000 korun přijde filtr Watermate. Hodí se však spíše k pobytu na jednom místě, protože je vysoký 32 centimetrů. Filtrační vložka se musí pokaždé vyčistit a po čase vyměnit.


 Co je příliš riskantní
Zmíněné postupy úpravy vody likvidují mikroorganismy (bakterie a prvoky, filtry neodstraní viry), Miox eliminuje i bojové otravné látky. Žádný z nich však neodstraní chemické látky. Při podezření, že je zdroj vody znečištěn chemickými látkami, se hygienici shodují: rozhodně jej nepoužívejte. n

Jak pracuje Miox
Odšroubujete víčko, vložíte několik velkých krystalů soli z přiloženého balíčku nebo nasypete obyčejnou kuchyňskou sůl. Do tuby naberete trochu vody ze zdroje, který chcete použít, a víčko zašroubujete. Poté stisknete tlačítko. Na úpravu půl litru vody jednou, na litr dvakrát, třikrát na dva litry a čtyřikrát na úpravu čtyř litrů vody. Tím spustíte elektrolýzu, která připraví kýžený dezinfekční roztok. Ukončení elektrolýzy poznáte tak, že zhasne zelená dioda. Poté můžete roztok přelít do nádoby s odpovídajícím množstvím vody. Pak je třeba vodu protřepat a patnáct minut počkat. Indikační papírek ukáže, zda je nutné čištění ještě jednou opakovat nebo je už možné vodu pít. Barevnou stupnici najdete na nálepce obalu indikačních papírků.

Může se hodit
www.aquion.cz (Miox)
www.svetoutdooru.cz (Katadyn Hiker)
www.smrtihlav.cz (MSR, Aquasteril)
www.jona.cz (Watermate)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů