Středa, 24. dubna 2024

Kam vyrazit k vodě

TIPY NA NEJKRÁSNĚJŠÍ KOUPÁNÍ V TUZEMSKU
Kam vyrazit k vodě

Připravili jsme pro vás ucelený přehled největších a nejznámějších přírodních koupališť, rybníků a přehrad v České republice. K dispozici jsou informace nejenom o nabízeném zázemí vybraných rekreačních oblastí, ale i o možných aktivitách v okolí a zajímavostech, které v případě nepříznivého počasí můžete navštívit.

Střední Čechy

Orlík
Přehrada na řece Vltavě (2732 ha), 16 km jihovýchodně od Příbrami, je nejmohutnější součástí vltavské kaskády. Vzdutí Vltavy dosahuje až 67 km k hrázi v Hněvkovicích.
Zázemí: Střediska: Horní Lipovsko, Podolsko, Zvíkovské Podhradí, na pravém břehu Radava, Podskalí, Trhovky a Popelíky, na levém pak Štědronín-Plazy v zátoce Otavy, Staré Sedlo, Velký Vír a Lavičky, Spálenka a pod hrází Solenice. Lodní doprava od hráze k hradu Orlík, na Zvíkov až do Týna nad Vltavou.
Aktivity: Koupání, vodní sporty, výlety lodí, rybolov.
Okolí: Příbram, Orlík, Zvíkov
* www.address.cz
* www.schwarzenberg.cz


Vrané nad Vltavou
Poslední nádrž tzv. vltavské kaskády Vrané nad Vltavou (250 ha) je usazena těsně nad Prahou, pouhých 17 km od centra. Řeka protéká na dně hlubokého údolí se skalnatými srázy a strmými stráněmi, z velké části zalesněnými. Přitéká sem Sázava.
Zázemí: V údolích i po okolních stráních jsou rozsety rekreační chaty.
Aktivity: Svůj význam má i pro rekreaci a sport - využití k plachtění, veslování, vodnímu lyžování a rybaření. Ke koupání je voda většinou chladná.
Okolí: soutok Sázavy, Davle
* www.vranenedvltavou.cz


Slapy
Největší vodní nádrž ve středních Čechách patří do komplexu vltavské kaskády. Slapy leží 30 km jižně od Prahy a 18 km západně od Benešova. Díky krásné poloze v hlubokém údolí se staly velmi oblíbeným cílem obyvatel hlavního města. Přehrazením údolí bylo zatopeno romantické údolí Vltavy, bývalých Svatojánských a Bučilských proudů známých z trampských písní. Délka vzdutí hladiny má 44 km, až ke Kamýku nad Vltavou. Voda relativně klidná, čistá a teplá.
Zázemí: Břehy jsou členité, s četnými hlubokými zátokami v postranních údolích s řadou drobných přítoků. Na pravém břehu při ústí Brziny, naproti Cholínu, při ústí Musíku (velmi dlouhá zátoka), Mastníku (nejmohutnější zátoka v nádrži), několik zátok kolem Živohoště. Na levém břehu jsou to zátoky u obce Velká, Županovice, při ústí Hubenovského potoka a potoků od obce Čelina či několik zátok pod obcí Slapy v blízkosti hráze. Kolem přehrady je množství kempů, tábořišť, penziónů, hotelů a nejrůznějších typů stravovacích zařízení.
Aktivity: Různé vodní sporty.
Okolí: Pojedete-li od hráze nádrže, zastavte se na okamžik pod ní. Na skále je barokní sloup a začátek naučné stezky připomínající splavnění Svatojánských proudů (1642).
* www.slapy.cz
* www.aquasport.cz
* www.lodnidopravaquarter.cz


Jižní Čechy

Lipno
Lipno, největší vodní plocha v zemi (4650 ha). Pravý břeh jezera si uchoval nedotčenou přírodu, po léta nepřístupný kvůli blízkosti západní hranice.
Zázemí: Rozsáhlé možnosti ubytování a stravování veškerých kategorií se nabízí v Nové Peci, Horní Plané, Černé v Pošumaví, Hořicích na Šumavě, Frymburku, Přední Výtoni, Lipně nad Vltavou, Loučovicích či Vyšším Brodu. Ve většině míst půjčovny lodí, šlapadel, raftů, kol a dalšího vybavení.
Aktivity: Lipno a okolí je rájem pro milovníky aktivní dovolené. Jaro a podzim na Lipensku jsou předurčeny pro milovníky rybaření, houbaření a turistiky. V létě snad všechny druhy vodních sportů, výborné podmínky pro windsurfing a jachting.
Okolí: Šumava, víc snad není třeba dodávat! Lesní amfiteátr v Hořicích na Šumavě je dějištěm populárních Pašijových her. Český Krumlov, klášter ve Vyšším Brodu, Rožmberk nad Vltavou, rodný domek spisovatele Adalberta Stiftera v Horní Plané, Schwarzenberský plavební kanál u Nové Pece...
* www.lipensko.cz
* www.lipno.net


Svět
Na jižním okraji Třeboně se rozkládá asi nejznámější jihočeský rybník. Rozlohou 201,5 ha se řadí na desáté místo mezi českými rybníky. Vznikl přehrazením Spolského potoka 2 km jižně od města. Přes hladinu rybníka prochází rovnoběžka 49. stupně severní šířky.
Zázemí: Kempy, třeboňské lázně. Množství turistických služeb na všech úrovních nabízí přímo Třeboň.
Aktivity: Vyhlídkové jízdy motorovou lodí, koupání, vodní sporty.
Okolí: Třeboň, CHKO Třeboňsko, Jindřichův Hradec
* www.trebon.cz


Západní Čechy

Hracholusky
Nádrž Hracholusky (470 ha) leží na Mži západně od Plzně, obklopená lesy v mírně zvlněné krajině. Celková délka je přibližně 20 km, šířka kolísá mezi 50 až 300 m. Obě strany jsou částečně sevřené ve skalách, prudce klesají.
Zázemí: Poměrně teplá a čistá voda. Několik kempů. Hracholusky (na jižním břehu blízko hráze) - svažitý terén, les, travnatý břeh. Půjčovna loděk, zastávka lodní dopravy, autokemp. Na Radosti (jižní břeh, 5 km od hráze), travnatá plocha, chaty, volejbal. Čerňovický most (levý břeh) - písčitá a travnatá pláž, prudký spád, volejbal, kiosek. Butov (levý břeh) - konečná stanice lodní dopravy, pozvolný spád, vhodné pro děti a neplavce, tábořiště, restaurace. Vranov (jižní břeh) - mírně se svažující louka, tábořiště, restaurace.
Aktivity: Vzhledem k délce přehrady se vyplatí půjčit si loďku pro vyjížďky. Vodní sporty. Oblíbené místo potápěčů, dobrá viditelnost pod hladinou.
Okolí: Zřícenina Buben, Komberk, Gutštejn, zámek Manětín, Plasy, klášter Teplá, Konstantinovy Lázně, hrad Nečtiny, vodní tvrz Švihov, Stříbro, Horšovský Týn a město Plzeň.
* www.hracholusky.com * www.butov.borovice.cz


Nechranice
(1300 ha) leží na řece Ohři mezi Kadaní a Žatcem, nejdelší sypaná hráz ve střední Evropě (3280 m). Celkový dojem kazí protilehlé elektrárenské komíny a chladicí věže Tušimic.
Zázemí: Vikletice na jižním břehu nabízejí 7 kempinkových zařízení (bungalovy, chatky, stany, karavany). Kamenitopísčitý břeh a čistá voda.
Aktivity: Bohaté možnosti rekreace, rybolovu a vodních sportů. Díky mimořádně příznivým podmínkám jachting a windsurfing. Podle mnohých nejlepší lokalita u nás vůbec.
Okolí: Kadaň a Žatec, které nabízejí komfortnější ubytování. Nedaleko jsou Doupovské vrchy a začínají Krušné hory.
* www.nechranicko.cz
* www.nechranice.cz
* www.zatec.cz


Jesenice
Nádrž na řece Odravě (746 ha), přítoku Ohři, se nachází 8 km východně od Chebu.
Zázemí: Několik tábořišť, autokempink a další možnosti ubytování, zejména na severozápadním břehu nádrže. Významná rekreační oblast (Dřenice, Všeboř, Okrouhlá).
Aktivity: Windsurfing, jachting (dobrý vítr), potápění, pro děti vodní tobogán.
Okolí: Cheb * www.mestocheb.cz

Skalka
Přehrada Skalka se nachází na řece Ohři poblíž hranice s Německem západně od Chebu, má rozlohu 385 ha. Zatopila ploché údolí, z pravé strany rovinaté, s lesy, z levé strany s mírnými svahy a remízky lesů.
Zázemí: V okolí několik chatových kolonií, na jižním břehu tábořiště. Koupání je možné např. v Podhoří (plovárna na pontonech i půjčovna loděk). Autokemp Křížový kámen přímo u břehu nádrže - příjezd z Chebu směr Pomezí nad Ohří.
Aktivity: Koupání a vodní sporty, kanoistika, rybolov.
Okolí: Cheb, Německo
* www.mestocheb.cz

Severní Čechy

Máchovo jezero
Rekreační oblast Doksy a Máchovo jezero leží jižně od České Lípy. Obklopují ho lesy Ralské pahorkatiny se zříceninami, nejznámější je Bezděz.
Zázemí: Hlavní střediska: Doksy a Staré Splavy. Písečné pláže. Největší pláž je Borný s velkým kempem. Půjčovny kol, windsurfingů, šlapadel. Velké množství různých typů občerstvení. Kolem jezera volejbalová hřiště, dětské koutky atd.
Aktivity: Kromě koupání a vodních sportů nabízí okolí Doks mnoho dalšího: tenisové turnaje, turnaje v plážovém volejbalu, jachetní závody či každoroční běh kolem Máchova jezera.
Okolí: Řada historických památek. Doksy, Česká Lípa či Mladá Boleslav. Kokořínsko a Ralská pahorkatina jsou ideální pro pěší i cyklovýlety.
* www.machovojezero.cz
* www.campborny.cz


Kamencové jezero
Jezero vzniklo provalením štol na kamenec a uhlí v okolí Chomutova (je to sem jen pár ulic od železniční zastávky Chomutov-město). Za čistou vodu paradoxně vděčí právě chemickému roztoku vylouhovanému z horniny kamenec, který nedovoluje ničemu živému, aby pod hladinou žilo nebo rostlo. Lidem ovšem voda neškodí, ba právě naopak se po koupeli zlepšuje pleť.
Aktivity: Kromě koupání si na Kamencovém jezeru a vedlejším přilehlém Velkém rybníku můžeme užít vodních lyží. Naučí se tady na nich jezdit úplně každý, protože místo rychlého motorového člunu tahá zájemce zařízení velmi podobné zimnímu lyžařskému vleku. Koupete-li se rádi bez plavek, máte možnost na oddělené nudistické pláži.
Okolí: Přímo na břehu jezera se nachází vyhlášený chomutovský zoopark.
* www.chomutov-mesto.cz

Východní Čechy

Pastviny
Přehradní nádrž (110 ha) v úzkém údolí Divoké Orlice pod Kláštercem nad Orlicí. Převážně zalesněná oblast v samém podhůří Orlických hor plná stinných a klidných zátočin. Přes přehradu vede silnice Žamberk - Králíky.
Zázemí: Několik kempů a restaurací, půjčovny lodí. Autokemp Šlechtův palouk, tábořišté U kapličky a konečně autokemp Pastviny. Většinou kamenité pláže.
Aktivity: Vedle koupání a vyjížděk na lodičkách také potápěčská lokalita a horské koloběžky.
Okolí: Žamberk, Letohrad, Orlické hory, Zemská Brána kousek od pramene Divoké Orlice
* www.orlicko.cz

Rozkoš
Přehrada (1000 ha) v kotlině stejnojmenného potoka jihovýchodně od České Skalice na Náchodsku. V bezprostředním okolí nádrže je přírodní rezervace Dubno, kde hnízdí vzácné druhy ptactva.
Zázemí: Kempy při silnici u České Skalice, klidnější lokality u osad Lhota a Šeřeč. U hlavní hráze je areál vodních sportů a loděnice. Bezpočet možností ubytování nabízí i blízké okolí.
Aktivity: Vodní sporty, zejména pak windsurfing díky dobrým povětrnostním podmínkám. Jsou zde každoročně pořádány jachtingové a windsurfingové regaty a pohárové závody. Plavba motorových lodí není povolena.
Okolí: Česká Skalice, Babiččino údolí, Náchod
* www.atcrozkos.com * www.ceskaskalice.cz


Seč
V malebné krajině Železných hor vznikla již v polovině 30. let na řece Chrudimce nádrž Seč (220 ha). Voda bývá čistá, bez vodních řas.
Zázemí: Pod kempem v Seči je písčitá pláž a půjčovna loděk. Motel Seč při přehradní zdi s parkovištěm, 200 m dále kavárna, autokemp. V obci Ústupky (východní břeh) pod chatovým táborem písčitá a travnatá pláž, kiosky. Horní Ves (západní břeh) - tábořiště Hoješín s pozvolným spádem do vody, občerstvení. Dolní Ves (jižní břeh) má travnatopísčitou pláž, občerstvení.
Aktivity: Tradiční vodní sporty, velmi oblíbený je rybolov.
Okolí: Trosky bývalého hradu Oheb na skále nad jezerem. Dále: Chotěboř, Havlíčkův Brod
* www.kemp.cz * www.czh.cz *
* mujweb.atlas.cz

Vysočina

Dalešice
Vodní dílo Dalešice, 20 km jihovýchodně od Třebíče, vzniklo jako zásobárna vody pro Dukovany. Plocha zabírá 460 ha, na délku má přehrada téměř 20 km. Oblíbené místo rekreace, byť je přístup k vodě omezen na několik míst kvůli strmým a zalesněným břehům.
Zázemí: Nejznámější je Hartvíkovická pláž, půl kilometru od obce Hartvíkovice, s travnatým, částečně zalesněným břehem. Je zde i tábořiště a kemp. Podél levého břehu vede turistická stezka s výhledem na horní Dalešickou a dolní vyrovnávací nádrž Mohelno.
Aktivity: Koupání, rybolov.
Okolí: Nejvyšším bodem, odkud je výhled do okolí, je skála, tzv. Wilsonka. Nedaleko Třebíč a Náměšť nad Oslavou.
* www.horacko.cz
* www.horacko.cz


Střední Morava

Bystřička
Údolní nádrž Bystřička (36 ha), postavená již v roce 1912, se nalézá 9 km severně od Vsetína a 7 km od Valašského Meziříčí. V srdci romantických Vsetínských vrchů a Beskyd.

Zázemí: Oblíbená rekreační oblast. Zatravněné břehy, přístup do vody písčitý. Ubytování je možné v hotelu Klenov, hostinci na Nově a v chatové osadě u Bystřičky nebo ve stanových táborech Pod hrází a Dolinkách.
Aktivity: Koupání, vodní sporty, sportovní rybaření.
Okolí: Vsetín, Valašské Meziříčí
* www.bystricka.cz


Severní Morava

Těrlicko
Populární rekreační oblastí severní Moravy je vodní nádrž Těrlicko mezi městy Havířov a Český Těšín. Okolí nádrže (227 ha) obklopuje členitá a malebná Těšínská pahorkatina, která poskytuje vděčné trasy s mírně zvlněným terénem a s pěknými rozhledy.
Zázemí: Tři veřejné pláže, loděnice s půjčovnami loděk a sportovních potřeb. V okolí jezera je řada ubytovacích a stravovacích kapacit - tábořiště, autokempy, chatové tábory, rekreační zařízení a desítky soukromých chat. Břehy pozvolné, zatravněné, z větší části zalesněné. Tábořit lze v západní a jižní části nádrže.
Aktivity: Největší atrakcí se stal vlek pro vodní lyžování, jediné zařízení svého druhu na Moravě. Trénují tu dálkoví plavci a dva oddíly jachtařů. Rozšířeno je rovněž rybaření a sportovní rybaření, působí tu klub sportovního potápění.
Okolí: Havířov (4 km), Český Těšín (9 km). Z Těrlicka je možno putovat po značkách k blízkým Beskydům nebo navštívit nedalekou Žermanickou přehradu. Podél říčky Stonávky vede naučná stezka Těrlické mokřady. Obcí Těrlicko a kolem Těrlické přehrady prochází hlavní trasa cyklistického okruhu euroregionu Těšínské Slezsko v délce 220 km.
* www.terlicko.cz


Žermanice
Údolní nádrž Žermanice vznikla v krajině Těšínské pahorkatiny na řece Lučině a zabírá 248 ha. Leží v mělkém, chráněném a prosluněném údolí asi 5 km jižně od Havířova a 7 km severovýchodně od Frýdku-Místku.
Zázemí: V těsném sousedství řada podniků, kde se lze najíst i ubytovat (motorest a autokemp Lučina, restaurace v Soběšovicích aj.).
Z Havířova zajíždí k hrázi i MHD.
Aktivity: Pobyt v uklidňující přírodě, provozování různých vodních sportů a samozřejmě také rybaření.
Okolí: nedaleko Beskydy * www.obeczermanice.cz * www.havirov.cz

Jižní Morava

Nové Mlýny
Kaskáda tří vodních nádrží v ploché krajině na dolním toku Dyje a jejím soutoku se Svratkou a Jihlavou, 10 km severně od Mikulova. Horní nádrž, tzv. Mušovská (528 ha), Střední (Věstonická) nádrž o rozloze 1031 ha je přírodní rezervací. Největší je Dolní (Novomlýnská) nádrž - 1668 ha.
Zázemí: Dvě laguny pro koupání u obce Pasohláv-
ky (Mušovská nádrž), na břehu je největší areál pro rekreanty s výhledem na Pavlovské vrchy.
Aktivity: Různé druhy vodních sportů, cyklo- a pěší turistika. Okolí: Mikulov, Pálava, Dolní Věstonice, Hradisko * www.novemlyny.cz * www.pasohlavky.cz * www.palava.cz

Vranov
Možná nejkrásnější vodní lokalita v ČR se nachází na kroutící se řece Dyji. Vranovská přehrada vznikla v letech 1930 až 1933. Plocha činí 762,5 ha. Hloubka dosahuje až 45 m. Hráz a hlavní přehradní jezero se nachází asi 1 km od centra Vranova nad Dyjí.
Zázemí: Písečné pláže s pozvolným vstupem do vody. U Vranova n. D. velký tobogán, dostatek možností pro občerstvení. Pro cykloturisty se nabízí možnost využít nejkratší cesty ze Znojma a sjet prudším klesáním ke konci Švýcarské zátoky a po břehu dojet přímo k mostu vedoucímu k pláži. Podél břehů mnoho rekreačních chat.
Aktivity: Centrum rekreace a vodních sportů. Nezapomenutelné výpravy kánoí, na své si přijdou milovníci windsurfingu a jachtingu. Vody bohaté na ryby.
Okolí: Zřícenina strážního hradu Corštejn ze 14. století, starobylý hrad Bítov z 11. století, Vranov nad Dyjí, Znojmo.
* www.vranovsko.cz * vranovak.ceskyweb.cz

Informace
O koupání ve volné přírodě a aktuálních podmínkách se můžete dozvědět mj. víc na internetových stránkách Centra hygieny životního prostředí.
www.szu.cz

Zdravotní rizika

Pozor na sinice
Drobným, volně ve vodě se vznášejícím organismům se říká plankton. Ten se dělí na fytoplankton (plní ve vodě stejnou úlohu jako na souši rostliny) a zooplankton (mj. známé perloočky - dafnie), který se fytoplanktonem živí. Fytoplankton se skládá z řas a sinic. Zvláště ty druhé mohou mít nedobrý vliv na lidské zdraví.
Pokud je fytoplanktonu ve vodě přítomno větší množství, vytvoří se zákal. Ten může mít různé příčiny, ale vždy poukazuje na sníženou kvalitu vody.
Některé sinice stoupají ke hladině a hromadí se v podobě zelené kaše nebo drobných, až několik milimetrů velkých částeček (někdy se podobají drobnému jehličí, jindy připomínají zelenou krupici). Takovému nahromadění sinic u hladiny se říká vodní květ sinic. Nejčastěji se vodní květy sinic vyskytují koncem léta (v srpnu nebo první polovině září). V posledních letech (zejména v některých lokalitách) dochází k masovému rozvoji cyanobakterií již v průběhu června.

Co sinice způsobují
Látky obsažené v sinicích způsobují alergie. Lidé koupající se v zasažených oblastech mohou mít vyrážky, zarudlé oči, rýmu. Sinice také mohou produkovat různé toxiny (jedovaté látky). Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, se liší i projevy: od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy. Není sice známo, že by na otravu sinicemi při vodní rekreaci někdo zemřel, ale vyskytly se případy úhynu zvířat, která pila vodu obsahující sinice, a dokonce případy úmrtí lidí po pravidelném pití vody vyrobené ze zdroje s masovým rozvojem sinic.
Lidé při koupání často nechtěně vypijí trochu vody (až 1 - 2 dl) a s ní i přítomné sinice (a také toxiny, které jsou v nich obsaženy). Riziko se zvyšuje u dětí, které vody vypijí zpravidla více a jejich tělesná hmotnost je menší.
Pokud sinice netvoří vodní květ, není pravděpodobné, že po jednom vykoupání vznikne vážné onemocnění. U alergiků se však mohou vyskytnout přecitlivělé reakce, především různé kožní problémy, záněty a alergické reakce očí a spojivek. Riziko se zvyšuje s délkou pobytu ve vodě.

Jak sinice poznat
Zda jsou ve vodě sinice, nebo řasy, lze dobře rozeznat: průhlednou láhev naplňte vodou a nechte 20 minut stát v klidu na světle. Pokud se u hladinky vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru sekaného jehličí nebo zelené krupice (a voda přitom zůstane čirá), jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy.
Ještě jednodušším testem je vstupovat do vody opatrně (aby se nezvířily usazeniny ze dna) a pozorovat, zda se okolo kolen ve vodě nevznášejí drobné zelené částečky. Když ano, jedná se pravděpodobně o sinice.

Co dělat
Pokud už se rozhodnete koupat ve vodě obsahující sinice či přímo s vodním květem, určitě byste se poté měli co nejdřív osprchovat čistou vodou. Navíc byste neměli v zasažené vodě strávit déle než 10 minut.
Zdroj: Centrum hygieny životního prostředí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů