Pátek, 29. března 2024

Budování protipovodňových opatření brání výhrady ekologů

Budování protipovodňových opatření brání výhrady ekologů
Sumu kolem dvanácti miliónů korun vydají ještě letos České Budějovice na další protipovodňová opatření. Vynaložené prostředky by měly v případě povodní zlepšit situaci především na Malši v lokalitě Havlíčkovy kolonie.

Přestože jsou již protipovodňová opatření například připravena v úseku mezi Malým jezem a Kaplířovou ulicí, připouští primátor Miroslav Tetter, že připravené peníze proinvestovány letos asi nebudou.

„Dosud nebyla vydána nezbytná rozhodnutí pro neshody mezi investorem, čili městem, projektantem a petičním výborem, jenž v této oblasti vznikl, a některými ekologickými aktivitami. Odbor životního prostředí magistrátu ještě navíc před svým rozhodnutím požaduje dendrologický průzkum, čímž se řešení celé situace oddaluje, “ konstatoval primátor s tím, že v nejbližší době svolá všechny, jichž se problematika protipovodňových opatření ve zmíněné lokalitě týká, aby si plánovaný postup vysvětlili.

„Příroda nás během několika minulých let přesvědčila, že není možné jen sedět, čekat a spoléhat na to, že nás nepostraší, to by bylo skutečně velmi málo, “ dodal primátor. Na rozdíl od Havlíčkovy kolonie, kde vedení radnice stále svádí boj s ochránci přírody, se poměrně svižně rozbíhají protipovodňová opatření na Jiráskově nábřeží. Ta mají být součástí rekonstrukce komunikace na Jiráskově nábřeží v prvním úseku mezi ulicemi Budivojova a Husova.

Projekt počítá se zabudováním betonových patek přímo do chodníku a na ně by se v případě povodně namontovaly stěny, čímž by se významně zvýšil břeh Vltavy. Odbor životního prostředí ale zatím nevydal povolení, neboť argumentuje narušením kořenového systému stromů.

„Věřím, že se argument ukáže jako lichý a práce budou zahájeny co nejdříve,“ zdůraznil primátor. Současně připomněl, že dalším oříškem pro město jsou intravilánové vody, které o sobě dávají po vydatných deštích pravidelně vědět v lokalitě u Jihočeské univerzity a na Branišovské. Předpokladem jejich eliminace je nasměrování do sběrného kanálu, který však potřebuje určité úpravy a zatím je ve vlastnictví Akademie věd. Město se už ale dohodlo o jeho převodu do svého vlastnictví.

Velké vodě by v budoucnu mělo rovněž částečně zabránit chystané rozšíření a vyčištění okolí Vltavy od Českého Vrbného k Dlouhému mostu, což je v kompetenci Povodí Vltavy, které práce zahájí zřejmě už v příštím roce.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů