Čtvrtek, 25. dubna 2024

Laboratoře ve vodárně mají v létě více práce

Laboratoře ve vodárně mají v létě více práce

Plzeň - Zvýšený dovoz odpadních vod ze záchytných jímek, zejména rekreačních zařízení. S tím se během letních měsíců musí vypořádat pracovníci čistírny odpadních vod Vodárny Plzeň. Podle tiskové mluvčí Kateřiny Faltinové to ale musí zvládnout bez personálního posílení.

Větší nápor zaznamenávají i pracovníci laboratoře pitných vod, kteří kromě každodenních rozborů kvality pitné vody i surové vody odebírané z řeky analyzují i vzorky donesené firmami či soukromými osobami. "Období tzv. zákaznických vzorků startuje společně se začátkem sezony chataření a chalupaření. Nejčastěji přicházejí majitelé studní, kteří si chtějí ověřit kvalitu vody z vlastního zdroje," uvedla Faltinová.

Léto má i pozitivní obraz. Provoz rozvodu vody se potýká s minimálním počtem havárií. Teplé měsíce proto pracovníci využívají k intenzivnější preventivní a pravidelné údržbě. Mění se uzavírací armatury, šoupata nebo hydranty. Podle předem stanoveného plánu se také pravidelně čistí vodojemy a nádrže. Období bez dešťů se využívá k preventivnímu čištění převážné části dešťových uličních vpustí. Pracovníci pak v suchém počasí monitorují kanalizační síť.

Vodárna v létě

Chataři přinášení více vzorků do laboratoře, aby si ověřili kvalitu vody ve studni.

Minimální množství havárií, díky čemuž je čas na preventivní údržbu.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů