Úterý, 23. dubna 2024

Přehradu na Horní Bečvě už napouštějí

Přehradu na Horní Bečvě už napouštějí
Horní Bečva - Turisté i provozovatelé rekreačních zařízení, hospod a obchodů na Horní Bečvě si oddechli: konečně se dočkali okamžiku, kdy se zdejší přehrada začala po více než roce oprav napouštět. Už měsíc v ní však kvůli stávajícím suchým dnům přibývá denně pouze pět až patnáct centimetrů vody.

Napouštění přehrady vítají v parných dnech především rekreanti. " Jsme zvyklí chodit koupat se pravidelně na Olešnou u Frýdku- Místku, kde bydlíme. Ale až tady zase bude dost vody, rádi sem občas přijedeme, teď už s vnoučaty jako před lety s našimi dětmi. Vždyť to není daleko," pochvaloval si včera návštěvník Jiří Carbol.
Podle vodohospodářů už vodní nádrž na Horní Bečvě rekonstrukci nutně potřebovala: byla vybudována v letech 1933 až 1944, do trvalého užívání pak uvedena před necelými šedesáti lety. " Hráz je sypaná z tříděného hlinitého materiálu, který současně tvoří těsnění hráze. Přehrada přispívá ke snížení povodňových průtoků, zajišťuje minimální průtok v toku a zlepšuje průtok pro odběr vody v Rožnově pod Radhoštěm," připomněl vedoucí úseku generálního ředitele Povodí Moravy David Fína.
Významná je však také rekreační funkce přehrady na Horní Bečvě, lidé se ale bez osvěžení ve vodě museli více než rok kvůli opravám obejít. Poslední rekonstrukce byla zahájena v květnu loňského roku, od té doby připomínalo dno přehrady spíše zelenou kostrbatou louku. " Museli jsme vybudovat nový věžový objekt spodních výpustí včetně lávky a propojení s odpadní štolou v tělese hráze," vysvětlil Fína. Objekt je podle jeho slov nyní vybaven novou technologií strojovny a uzávěry výpustí. " Byla vybudována také nová malá vodní elektrárna. Starý věžový objekt byl přitom demolován," dodal David Fína.
Investorem rekonstrukce přehrady je Povodí Moravy a práce stály zhruba třicet milionů korun. Napouštění začalo právě před měsícem a vzhledem ke stávajícím klimatickým poměrům se napouští pouze zhruba pět až patnáct centimetrů vody denně. Časem se do přehrady vrátí také život. " Odborný dozor nad navrácením škeblí rybničních z depozit, kam byly přestěhovány, má odborník z Olomouce Miloš Holzer. O zarybnění se pak postarají rybáři," uvedl jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek. Kvalitu vody budou podle jeho slov znovu " hlídat" raci říční. " Raky jsme přestěhovali při vypouštění přehrady do jejích přítoků. Teď by se měli znovu pomalu vracet na místa, kde jsme je odchytávali," doplnil ochránce přírody.

JAN PATKOŠ
Zdroj: Valašský deník
Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů