Čtvrtek, 28. března 2024

Hladiny hanáckých řek nebezpečně klesají

Hladiny hanáckých řek nebezpečně klesají

Olomoucko - Vysychající koryta řek a nízké průtoky teď na většině toků na Olomoucku zaznamenávají pracovníci Povodí Moravy a ochránci přírody. Pokud se počasí během několika dnů nezmění, nevylučují, že se situace stane kritickou.

Výrazný pokles průtoků evidují vodohospodáři už několik dnů. "Nejhorší situace je na drobnějších tocích jako je řeka Blata na Olomoucku, Romže a Hloučela na Prostějovsku a Olešnice na Přerovsku. Morava je zatím vodou poměrně dobře zásobovaná z Jeseníků, kde byl dostatek srážek," sdělil Antonín Kurfürst z Povodí Moravy.

Podle vedoucího Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Miroslava

Kluky stále přibývá lidí, kteří i z vysychajících toků dál odebírají vodu pro naplnění bazénů a zalévání zahrádek. "Čerpací technika je v posledních letech stále výkonnější, takže jsou tyto odběry v přírodě hodně znát. Průtoky v Pomoraví kvůli tomu stále klesají. Nejhorší je, když do polovyschlých koryt přijde prudký déšť. Voda v řece se smíchá s obsahem vyplavené kanalizace a nedostatkem kyslíku pak trpí všichni vodní živočichové," řekl Kluka. Naproti tomu vodohospodáři si bouřky pochvalují. "Dokáží zastavit pokles hladin toků. Pokud ale dál bude suché a tropické počasí, hrozí během krátké doby kritická situace. Naši technici toky pravidelně kontrolují, úhyny ryb a vodních živočichů naštěstí zatím nezjistili," dodal Kurfürst.

MAGDA VRÁNOVÁ

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů