Čtvrtek, 28. března 2024

Extrémní sucho vysušuje vodní toky a nádrže

Extrémní sucho vysušuje vodní toky a nádrže
To, co letos v létě zažíváme, málokdo pamatuje. Dlouhotrvající teploty nad třicet stupňů Celsia, které na mnoha místech prakticky každodenně lámou dlouhodobé rekordy, se začínají negativně projevovat na našich vodních tocích.

Situaci pro nejbližší období nevidí právě růžově ani hydrolog brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Neruda. „Vody ubývá v potocích, řekách a nádržích den ode dne víc a víc. Při těchto tropických vedrech se voda odpařuje mnohem rychleji. Navíc ubývá podzemních vod také v prameništích, protože ani na horách neprší a vyhlídka na radikálnější změnu počasí není zatím na obzoru, “ přiblížil současný stav Neruda. Důkazem jsou mimo jiné vyschlé lesy, pole a pastviny v povodí Svratky na Vysočině.

Jak dále řekl, zásobování obcí a měst z veřejných vodovodů by ale nemělo být nijak omezeno, protože zásoby jsou například co se týče Víru a Březové stále dostatečné. Mnohem více jsou už nyní znepokojeni rybáři. Voda dosahuje vysokých teplot, je málo okysličována, na některých tocích je jí nedostatek. „Nebezpečí úhynu je tak vysoké a rybáři, pokud mají tu možnost, je přemísťují do míst, kde mohou přežít,” sdělil Neruda.

Již od čtvrtka minulého týdne platí na celém území kraje opatření, která mají zamezit výskytu požárů. „Jejich hašení je v parných dnech komplikované, jak to koneckonců dokazuje příklad z Českého Švýcarska. Oheň se může nebezpečně šířit pod zemí suchými kořeny, práci záchranářů pak komplikuje obrovské parno a  technice těžko přístupný lesnatý terén,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid s potěšujícím konstatováním, že rozsáhlejší požár podobný tomu u Děčína se v kraji naštěstí zatím nevyskytl.

 

Zdroj: Aleš Pelikán
http://vecernibrno.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů