Čtvrtek, 18. dubna 2024

Severočeská vodárenská zahájí v srpnu v Liberci další opravu

Severočeská vodárenská zahájí v srpnu v Liberci další opravu
LIBEREC - Severočeská vodárenská společnost (SVS) zahájí v nejbližších dnech další z velkých rekonstrukcí vodovodů a kanalizací v Liberci. V oblasti Perštýna a ulice Dr. Milady Horákové je třeba vyřešit havarijní stav sítí. Díky tomu se budou moci na kanalizaci a vodovod napojit další desítky obyvatel této oblasti. Rekonstrukce rozvodů přijde na zhruba 16 milionů korun, řekla mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.

"Zahajovaná investiční akce je jednou z řady plánovaných aktivit, kterými letos Severočeská vodárenská společnost v krajském městě Liberci přispěje k obnově vodohospodářských sítí a kvalitě života obyvatel," řekl liberecký hejtman Petr Skokan, který je současně předsedou představenstva SVS.

Už v červenci společnost mimo jiné zahájila také rekonstrukci kanalizace v oblasti Horního Růžodolu. Tamní kanalizační stoky byly vybudovány v meziválečném období a jsou dnes v havarijním stavu, jejich rekonstrukce přijde na více než 20 milionů korun.

Při rekonstrukci v oblasti Perštýna vymění potrubí ve více než půl kilometru kanalizační stoky a výměnou projde i souběžný vodovod. Sítě jsou ze 60. let a rekonstrukci už potřebovaly. "Na vodovod a kanalizaci se díky tomu bude moci nově připojit dalších 180 domácností," řekla Haltmarová. Stavební práce začnou podle mluvčí na počátku srpna a ukončení je naplánováno do 15. prosince letošního roku.

Rekonstrukce kanalizací a vodovodů však nejsou jedinými akcemi tohoto druhu v Liberci. SVS letos investuje přes 33 milionů korun do posílení vodárenského systému a vybudování nových vodojemů v oblasti Horního Hanychova, což by v této lokalitě mělo zlepšit zásobování vodou.

Na konci května zahájila SVS dvě stavby z integrovaného projektu Lužická Nisa. V rámci akce za 31,3 milionu eur (880 milionů Kč) projde kompletní modernizací čistírna odpadních vod v Liberci a dostavěn bude kanalizační systém v aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou. "Projekt přispěje ke zlepšení životního prostředí v regionu," řekl Skokan. Díky projektu čeká podle něj rekonstrukce například i úpravnu vody na přehradě Souš u Desné na Jablonecku, která slouží jako zdroj pitné vody pro zhruba 100.000 obyvatel Jablonecka a Liberecka.

SVS je největší vodárenskou společností v Čechách, její region pokrývá 12 procent území republiky s více než 1,2 milionu obyvatel. Společnost vlastní 8109 kilometrů vodovodů a 3237 kilometrů kanalizačních sítí, 53 úpraven vody a 156 čistíren odpadních vod. Akcionáři společnosti je 458 měst a obcí Ústeckého a Libereckého kraje.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů