Čtvrtek, 25. dubna 2024

Britští studenti zkoumali na Rožnovsku kvalitu vodních toků

Britští studenti zkoumali na Rožnovsku kvalitu vodních toků

Studenti z anglického Leedsu společně s ochránci přírody zkoumali v těchto dnech na Rožnovsku kvalitu místních toků. Během výzkumu zjistili, že nejvyšší kvalitou vody se chlubí Studený potok, který protéká mezi Hážovice a Tylovicemi. Nejhůře dopadl před soutokem s Rožnovskou Bečvou Hážovický potok, řekl dnes ČTK vedoucí ekocentra Radhošť Miroslav Kubín.

Hážovický potok není podle ekologů znečištěný chemicky. "Jeho horší kvalita se však pozná podle toho, co v něm žije. Například se v něm objevují i nitěnky, které se ve větším množství nachází spíš ve stojatých vodách, nikoliv v čistých tekoucích," uvedl Kubín. V čistých studených vodách na Rožnovsku se hojně vyskytují například raci, které tam ekologové nejen vysazují, ale raci se v tocích i přirozeně rozmnožují.

Od anglických ekologů se ochránci přírody naučili například hodnotit jednotlivé kvality vod. "Angličané používali při výzkumu speciální hodnotící škálu od desítky po jedničku. U každé kategorie měli vypsány živočišné druhy žijící v odpovídající kvalitě vody," upřesnil ekolog. Nejčistší vodě, v níž žije největší živočišné zastoupení, pak přiřadili desítku. Kubín dodal, že v Česku ekologové podobné hodnocení rovněž používají, není však natolik podrobné.

Během zkoumání si britští ekologové prohlédli mimo jiné i jedlo-bukový pralesovitý porost poblíž česko-slovenské hranice a také krasovou jeskyni Cyrilka na vrcholu Beskyd a zdolali nedaleký vrch Radhošť, který se nachází na Pustevnách. Návštěva Rožnova pod Radhoštěm se anglické skupině zalíbila podle Kubína natolik, že se organizátoři domluvili na přípravě výměnného pobytu studentů, který se zřejmě uskuteční v příštím roce. Angličané rožnovskému ekocentru darovali čtyři mikroskopy, které ekologové využijí k odborným výzkumům a při výuce dětí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů