Pátek, 19. dubna 2024

Pomoc JASPERS při přípravě rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod Praha

Pomoc JASPERS při přípravě rekonstrukce Ústřední čistírny odpadních vod Praha

Dne 31.7. 2006 se uskutečnila schůzka se zástupci iniciativy JASPERS, kde byla projednávána pomoc při přípravě rekonstrukce Ustřední čistírny odpadních vod v Praze.

Řídící orgán Fondu soudržnosti(ŘO FS) vyvíjí již od roku 2005 soustavnou činnost na podporu nových projektů, které mohou být prostřednictvím iniciativy JASPERS podporovány. Koordinuje i zastřešuje aktivity v tomto směru mezi českou stranou (MMR, MD, MŽP) na straně jedné a EBRD, EIB a DG Regio na straně druhé.

Proto v únoru 2006 zorganizovalo ŘO FS Ministerstva pro místní rozvoj v budově Magistrátu hl. m. Prahy, hojně navštívený informační seminář o JASPERS určený pro širokou odbornou veřejnost. Akce se mj. účastnili zástupci DG Regio, EIB, EBRD, MD, MŽP, SŽDC, SFŽP, ŘSD.

Jednání k prvnímu konkrétnímu projektu, pomineme-li bilaterální jednání mezi ŘO FS a EIB i DG Regio, proběhlo 31. července 2006, na pražském workshopu připraveným Ministerstvem pro místní rozvoj (ŘO FS, ing.Bučilová) ve spolupráci s Evropskou investiční bankou (p. de la Guardia). Za EIB se jednání účastnili Massimo Cingolani (Deputy Direktor, Accession Countries Dept.) a Christoph Gleitsmann (Water and Wastewater Specialist, Project Directorate).

Toto jednání bylo zaměřeno na projednání konkrétní pomoci EIB pro projekt ÚČOI Praha. Přineslo tyto pozitivní výsledky:

Evropská Investiční Banka:

Potvrdila bezplatnost servisu poskytovaného v rámci Jaspers, informovala o Japers týmu a připravenosti pomoci potenciálním klientům.

Ch. Gleitsmann potvrdil v případě ÚČOI ochotu spolupracovat ve všech vhodných oblastech.; připomněl požadavek DG Regio ve věci nové komplexní projektové žádosti, zahrnující celou oblast rekonstrukce, ne dílčí žádosti a upozornil, že i když se bude EIB zabývat příslušným projektem, neznamená to, že projekt bude automaticky ze strany DG Regio schválen nebo ze strany EIB úvěrován.

Česká strana:

Informovala o vlastnických vztazích souvisejících z ÚČOI, o roli jednotlivých subjektů v přípravě projektové žádosti i o možném termínu zaslání nové projektové žádosti.

Bylo dohodnuto, že firma Euromanagers spolupracující s MHMP zašle EIB dopis o postupu prací i o očekávaných termínech a EIB návazně potvrdí, v čem může v rámci Jaspers konkrétně pomoci.

Zdroj: Strukturalni-Fodny.cz k 2.8.2006

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů