Pátek, 26. dubna 2024

Unikátní pohled pod povrch neviditelna

Na svůj další rozvoj zatím čeká rozšířená realita i ve vědě, výzkumu a v průmyslových odvětvích. I tam má co nabídnout.
Unikátní pohled pod povrch neviditelna
Rozšířená realita, neboli AR, otevírá fascinujícím způsobem pole působnosti třeba při přesné lokalizaci plynových nebo vodovodních potrubí ukrytých kdesi v podzemí. Anebo při zkoumání základních geologických struktur, případně oblastí se znečištěnou půdou.
O těchto podzemních objektech často existují v kancelářských počítačích podrobné, leckdy i trojrozměrné údaje. Přestože malé přenosné počítače umožňují tato data bezdrátově stahovat a zobrazovat přímo v terénu, zůstává úroveň jejich využití nízká. Rozšířená realita to mění.

Pod vámi vede potrubí
Pracovník, jehož poloha je přesně určena díky družicové navigaci, se na určené místo dívá AR brýlemi. V jeho zorném poli se překryjí digitálně uložená data s realitou.
Na britské Nottinghamské univerzitě vyvinuli prototypy systémů rozšířené reality, které umožňují uživatelům takto "nahlédnout" do země a "vidět" podzemní objekty. Inženýrům a manažerům to usnadní práci v terénu a sníží náklady na výkopové, případně další práce, které by se při nepřesném určení dělaly zbytečně. Schopnost takto sledovat podzemní objekty způsobí zřejmě převrat v dosavadních pracovních postupech v odvětvích spojených se životním prostředím.
Tuto možnost nabízí i jiný projekt rozšířené reality s příznačným názvem Magic Lenses (kouzelná lupa). Plní stejnou funkci jako AR brýle, ale má podobu lupy. Přiložíte ji k mapě města a ona zobrazí kanalizaci pod povrchem. Podíváte se přes ni na návrh nového zařízení a rozeznáte všechny detaily jeho konstrukce.

Anatomie technické poruchy
Rozšířená realita může obdobným způsobem ovlivnit opravárenství. Například společnost Siemens Business Services spolupracuje s rakouskou společností OMV na nové metodě práce techniků pomocí rozšířené reality tak, aby mohli rychle provést opravy složitých výrobních systémů a zařízení.
Zjistí-li, kde je závada, pak bez dlouhého studia komplikovaných příruček toto místo jednoduše vyfotografují. Fotoaparát je umístěn v jejich kapesním počítači, který snímek rádiovým signálem zašle do digitální databanky. Tam se automaticky porovná s konstrukčními plány. V odpovědi na zprávu dostanou stejnou cestou nákresy plánů nebo pokyny k opravě poškozeného dílu.
Obdobný úkol v servisu strojů a zařízení řeší divize Automatizace a pohony společnosti Siemens. Při servisním problému stačí pouze sáhnout po brýlích s přístupem k databázi nebo si před oči vložit maličký průhledný monitor. Prostřednictvím kapesního počítače propojeného rádiovým přenosem s internetem je technikovi podána pomocná ruka. Informace o situaci se mu zobrazí v zorném poli brýlí.
Se systémem nemusí komunikovat pomocí klávesnice, ale běžnou řečí. Může si takto vyžádat dodatečné informace o tom, jakým otočným momentem je právě namáhána sledovaná součástka nebo kudy vede vytápění ve stěně. Listování v běžných montážních příručkách je zbytečné. Mechanik opravuje stroj - a kabely a součástky, na které se dívá, jsou před jeho zrakem doplněny o popisky či výpisy z manuálu.
Ve zkušebním provozu se prokázala řada možností této technologie a v současné době je příslušné řešení připraveno k uvedení na trh. Velká budoucnost ho čeká také při výuce techniků a školeních.

Modely pro architekty
V architektuře a v územním plánování se v poslední době staly významnou pomůckou počítačové programy pro trojrozměrné modelování. Rozšířená realita jde ještě dál, neboť umožňuje mimo jiné s objekty podle potřeby i ručně manipulovat.
Představte si čistý stůl, na němž se po nasazení AR brýlí objeví budovy. Nahrazují stavbu časově i finančně náročných modelů. Jejich konfiguraci lze snadno upravovat.
Po připojení na internet může takto postupovat hned několik účastníků najednou, dokonce nemusí být přítomni na stejném místě. Navozením tohoto efektu se architektura stává doslova hmatatelná.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů