Sobota, 20. dubna 2024

Účet povodní: 2 miliardy za vodní díla

Účet povodní: 2 miliardy za vodní díla

Praha - Povodně letos na státním vodohospodářském majetku napáchaly škody zhruba za 2,2 miliardy korun, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Z toho 2,1 miliardy způsobila jarní velká voda v březnu a v dubnu. Další škody na vodohospodářské infrastruktuře za necelých 100 milionů korun přidělaly záplavy v květnu a červnu. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Vláda na odstranění těchto škod uvolnila 1,58 miliardy. Program náhrad tento týden schválilo ministerstvo financí a správci majetku budou moci o peníze v nejbližší době začít žádat, uvedlo MZe.

Pomoc je určena pouze na náhradu škod na státním vodohospodářském majetku ve správě podniků Povodí, Lesů ČR a Zemědělské vodohospodářské správy. O peníze bude možno žádat do konce září.

Vedle vládou uvolněné sumy je podle MZe k dispozici ještě zhruba 60 milionů korun z dřívější půjčky od Evropské investiční banky. Další prostředky na odstraňování následků povodní by měli jít z vlastních zdrojů podniků povodí.

Například Povodí Vltavy vyčíslilo škody z letošních povodní na něco přes 200 milionů korun. Následky velké vody zaznamenal podnik hlavně na korytech toků, která byla místy poničena nebo v nich zůstaly nánosy.

V roce 2002 činily po povodních ztráty na státním vodohospodářském majetku v povodích řek Vltavy, Ohře, Labe a Moravy dle odhadů zhruba 4,5 miliardy korun. Vedle podniků povodí suma zahrnovala ještě dopady na vodních cestách. Státní podniky Povodí obhospodařují přibližně 15.600 kilometrů významných vodních toků a také menší část drobných vodních toků.

Zdroj: http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů