Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologický úředník znečišťoval přírodu

Ekologický úředník znečišťoval přírodu

Jabkenice - Úředník ekologického odboru mladoboleslavské radnice Luboš Kašík vypouštěl splašky ze svého domu do vzácné Jabkenické obory.

Na okraji Jabkenické obory je nevelká strouha, která míří do lesa k místním rybníkům. "Tady byla pěna od saponátu," ukáže na vyhloubenou rýhu v zemi myslivecký hospodář Pavel Votruba.

Strouha sloužila ještě před několika měsíci jako místo, odkud do volné přírody odtékaly odpadní vody ze stavení, které stojí na hranici obory.

Myslivecký hospodář Pavel Votruba

Myslivecký hospodář Pavel Votrubavětší obrázekAutor: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Sem tekly splašky ze septiku a támhle z prádelny," mávne Votruba rukou směrem k druhé strouze, vzdálené jen pár desítek metrů.

V domě bydlí Luboš Kašík, úředník odboru životního prostředí magistrátu v Mladé Boleslavi, který dohlíží na to, aby lidé neznečišťovali přírodu.

Splašky do lesa přestal Kašík vypouštět až v okamžiku, kdy se o znečišťování Jabkenické obory na Mladoboleslavsku začala zajímat Česká inspekce životního prostředí.

Daněk v Jabkenické oboře

JABKENICKÁ OBORA

Byla založena za Fürstenberků koncem 18. století. Dlouho byla bez zvěře, teprve v roce 1804 sem nechali majitelé přivézt první jeleny z křivoklátských lesů. V dalších letech oboru zvelebovali noví vlastníci, rod Thurn Taxisů. Za knížete Alexandra Thurn Taxise tam byla vysazena i cizokrajná zvířata včetně klokanů, pštrosů ši japonských hus. V roce 1943 byla zrušena a obnovena až v roce 1964. Nyní má více než pět set hektarů a slouží k chovu dančí zvěře. V oboře se konaly vzpomínkové oslavy na Bedřicha Smetanu, který v Jabkenicích pobýval.

Zápach jako ze žumpy

Myslivecký hospodář Votruba uvedl, že na strouhu přeměněnou ve stoku přišel náhodou na jaře. "Do těchto končin běžně nechodíme," vysvětluje Votruba.

Nedokáže proto říct, jak dlouho splašky do lesa vytékaly. Je ovšem přesvědčený o tom, že to trvalo roky. Kašík v domě totiž bydlí už mnoho let.

Akreditovaná laboratoř ÚNS z Kutné Hory pak odebrala vzorky a konstatovala, že na dně strouhy je "vrstva kalu, který má charakteristický zápach obsahu žumpy".

"Byl odebrán vzorek usazeného kalu hnědé barvy, vzhledu fekálií," uvádí se ve zprávě laboratoře, podle níž analýza prokázala, že odpadní voda ve více ukazatelích přesahuje povolené hodnoty.

Kašík na otázky deníku Aktuálně.cz - například jak dlouho splašky do obory vypouštěl - neodpověděl a omezil se na obecné vyjádření.

To, že jako ekologický úředník znečišťoval přírodu, ovšem podle něj i podle jeho nadřízeného není žádný vážný problém.

"Například úředníci odboru dopravy ani po zaplacení pokuty za špatné parkování jiné zaměstnání nehledají (...přestože byla vina prokázána)," napsal e-mailem Kašík.

Kašík se polepšil rekordně rychle...

Liberecké pracoviště České inspekce životního prostředí skutečně v květnu při své první návštěvě v Jabkenické oboře zjistilo, že z Kašíkova domu se vypouštějí odpadní vody.

Dům Luboše Kašíka na kraji obory

Dům Luboše Kašíka na kraji oboryvětší obrázekAutor: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Při následné kontrole v červnu, které se zúčastnil i Kašík, už ovšem bylo všechno v pořádku.

"Majitel zamezil dalšímu vypouštění dříve, než jsme mu cokoli uložili," řekl deníku Aktuálně.cz Josef Gruber, vedoucí oddělení ochrany vod libereckého inspektorátu.

Gruber zdůraznil, že vlastník nemovitosti zamezil vypouštění splašků ze svého domu v rekordně krátké době. "Jen výjimečně se setkáváme s takto vstřícným postojem," řekl Gruber.

...a nedostal žádnou pokutu

Inspekce nakonec Kašíkovi nedala žádnou pokutu, přestože splašky mohly do obory vytékat roky.

Za domem pana Kašíka rostou kopřivy

Za domem pana Kašíka rostou kopřivyvětší obrázekAutor: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Historií jsme se nezabývali, chtěli jsme především co nejrychleji vyřešit znečišťování životního prostředí," tvrdí Gruber. Dodal, že podle předběžných informací měl Kašík dům koupit až v nedávné době od státního podniku Lesy ČR.

To, že Kašík pracuje ve stejném, ekologickém oboru, nemělo a nemá podle Grubera žádný vliv na průběh šetření.

"Vlastníka nemovitosti jsem viděl poprvé v životě," tvrdí Gruber. "Snažíme se každému měřit stejným metrem, stejně postupujeme i u jiných případů."

Pozor pes!

Pes pana Kašíka štěká za plotemvětší obrázekAutor: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hrozba pokuty nad Kašíkem stále visí. Zabránil sice dalšímu znečišťování Jabkenické obory, ale zatím pouze provizorně. Zároveň se zavázal, že postaví nové zařízení pro vypouštění odpadních vod, aby splašky už nemohly uniknout. Pokud by to nesplnil, inspekce by mohla případ znovu otevřít.

Nad tím, že Kašík vyvázl i bez symbolické pokuty, kroutí nechápavě hlavou Pavel Votruba, který případ inspekci oznámil.

"Pokud má někdo funkci na referátu životního prostředí, měl by v první řadě začít u sebe a přírodu neznečišťovat," dodal Votruba.

Zdroj: www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů