Pátek, 29. března 2024

Kdo a jak vyřeší sinice v přehradě?

Kdo a jak vyřeší sinice v přehradě?
Brněnská přehrada se každé léto zelená sinicemi a hygienici pravidelně varují před koupáním. Brněnští politici se přitom už roky přou o to, jak problém řešit. Nebezpečné sinice se mezitím množí dál.

Brno - Léto vypadá u Brněnské přehrady každý rok podobně. Zpočátku modrá voda se postupně zazelená a na plážích se objeví cedule varující před koupáním. V otrávené vodě nebezpečné pro lidské tělo se pak koupe už jen několik odvážlivců.
Přestože se sinice objevovaly v přehradě již v padesátých letech, znemožňují koupání především v posledních letech.
" Sinice dělaly vodní květ v přehradě už v padesátých letech. Voda ale kvetla méně a období silného rozvoje sinic bylo výrazně kratší. Ani odborníci tenkrát nevěděli o toxicitě sinic, a proto si občasného zbarvení vody nevšímali," popsal začátek problémů Brněnské přehrady David Fína z Povodí Moravy.
Situace se podle něj výrazně zhoršila na začátku devadesátých let, když začaly sinice v létě ovládat vodu od června až do konce září. " Převládají druhy koloniálních sinic, které jsou silně toxické a schopné vytlačit jiné řasy," dodal Fína.

Koupání, nebo zdraví

Kvůli sinicím si Brňané v létě užívají vody jen na koupalištích. " V posledních letech vyhlašujeme zákazy koupání na přehradě každý rok. Limity sinic totiž nevyhovují předpisům a lidé, kteří do vody vstoupí, dávají všanc své zdraví," potvrdila již známý fakt Anna Žádníková z Krajské hygienické stanice v Brně.
Sinice se podle odborníků množí také kvůli tomu, že mají stále dostatek potravy. " Postupně přibývá živin, hlavně dusičnanů a fosfátů v tocích a nádržích. Mohou za to průmyslová hnojiva, používání fosfátových pracích prášků a jiných čistidel v domácnostech," upozornil Fína z Povodí Moravy, podle kterého nejsou některé čistírny odpadních vod schopny tyto živiny pro sinice odstranit.
Používání fosfátových pracích prášků od února postupně zakázala vyhláška ministerstva životního prostředí. Její účinnost se však podle odborníků projeví až za několik let.

Přehrada, Svratka a Vír

Jihomoravský kraj spolupracuje na vyřešení dlouholetého problému i se sousedními kraji. Společně pracují na studii, která má navrhnout opatření do budoucna: má zlepšit kvalitu vody ve Svratce, v Brněnské přehradě a v nádrži Vír.
" Diskutujeme o dalších krocích jak nad Brněnskou přehradou, tak přímo v ní. Jedním z hlavních problémů je totiž množství usazenin na dně Brněnské přehrady," uvedl vedoucí odboru životního prostředí hejtmanství Václav Horák. Podle něj přispějí ke zlepšení kvality vody projekty kanalizací a čistíren odpadních vod obcí v povodí a návrhy úprav pozemků. " Diskutujeme o tom, jak naložit se sedimenty přehrady a jak vyčistit vodu v přehradě. Hodně si slibujeme od zákazu výroby a prodeje fosfátových pracích prostředků," podotkl Horák. Podle něj se ale jakákoliv opatření projeví se zpožděním, protože zatížení vody přehrady je tak velké, že efekt nebude okamžitý.


TEREZA STRNADOVÁ
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů