Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vodaři zbrojí

Vodaři zbrojí
Čeští vodohospodáři nevzdávají boj o podmínky využívání peněz z Fondu soudržnosti na ochranu vod. Na 80 zástupců státní správy, samosprávy a provozovatelů infrastruktury se koncem srpna sešlo na Ministerstvu pro místní rozvoj s cílem připravit stanovisko k jednání ČR a EK o vodohospodářských smlouvách. To proběhne v září v Praze.

Důvodem znepokojení jsou vleklé diskuse s EK o právním rámci smluv mezi konečnými příjemci podpory z FS a provozovateli vodohospodářské infrastruktury. Vzhledem k odlišnému pohledu EK a ČR blokuje Komise schvalování projektů z oblasti ochrany vod připravených k vydání Rozhodnutí EK o poskytnutí prostředků z FS v roce 2006.

Účastníci schůzky podporují snahy MMR k odblokování situace. Ve shodě s MMR také odmítají návrh EK na řešení buď formou vzorové smlouvy, nebo náhradních projektů z oblasti životního prostředí či z dopravy. O tom by měla ČR jednat jen tehdy, pokud by EK prokázala u konkrétních případů nesoulad právního rámce nebo správních ujednání. Pro jednání ČR a EK je tak k dispozici stanovisko zainteresovaných úřadů, zejména MMR, MŽP a MZe podpořené Asociací krajů, konečnými příjemci i provozovateli.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů