Úterý, 23. dubna 2024

Přírodní síly ve službách čistoty bazénů

Přírodní síly ve službách čistoty bazénů
Také úpravu bazénových vod postihl trend hledání nových technologií, které by byly šetrnější vůči přírodě a současně zdravější pro návštěvníky bazénů.

Investoři a provozovatelé bazénů se stále více zajímají o ozonové a UV technologie. Ozon je nestabilní formou kyslíku s velmi silnými dezinfekčními a oxidačními účinky. Usmrcuje běžně se vyskytující patogeny až stokrát rychleji než chlor a ničí také velmi odolné organismy, se kterými si chlor a jiné dezinfekční prostředky nejsou schopny poradit. Ozon také velmi účinně odstraňuje z bazénových vod anorganické i organické znečištění. Velkou výhodou je, že při úpravě ozonem nevznikají chemická rezidua tak jako při použití chloru. Ta jsou příčinou dobře známých negativ koupání v bazénech, např. dráždění očí a sliznice dýchacích cest, vysoušení pokožky atd. Tyto průvodní jevy chlorace znemožňují citlivým jedincům koupání v bazénech. Kromě toho existuje významné zdravotní riziko plynoucí z toxicity chloraminů a toxicity, případně i karcinogenních vlastností dalších vedlejších produktů chlorace, které je nebezpečím jak pro obsluhu bazénů, tak pro časté návštěvníky (astma u závodních plavců).

Bazény s dobrou hydrodynamikou a výkonnou filtrací (zejména privátní) je možné ošetřovat pouze ozonem. Při správně navržené technologii je výsledkem hygienicky nezávadná a průzračná voda, v níž se mohou koupat i alergici, ekzematici a jiní citliví jedinci, pro které jsou bazény jinak tabu.

Ozon je výhodný i jako doplněk klasické úpravy vody, kdy je kombinován s nízkými dávkami chloru, který zajišťuje reziduální dezinfekci vody v bazénu. Pokud je systém vhodně navržen, lze snížit množství dávkovaného chloru až o 60 - 80 %, díky čemuž výrazně klesne i koncentrace výše zmíněných produktů chlorace.

UV ZÁŘENÍ - ČISTOTA VODY

Další novinkou při čištění bazénů je používání UV záření. To si v posledních letech získává v upravárenství bazénových vod stále větší popularitu, a to jak u privátních, tak i veřejných provozovatelů. Je to dáno hned několika výhodami, zejména vysokým dezinfekčním účinkem bez vzniku chemických reziduí a bez možnosti předávkování, účinným odbouráváním vázaného chloru, snadnou instalací i do stávajících provozů a jednoduchou údržbou. Ošetření vody UV zářením by mělo být vždy doplněno i dalším stupněm dezinfekce, který zajistí reziduální dezinfekci vody v bazénu.

Pokud jde o nové trendy, tak nejnovější a zároveň nejúčinnější technologií pro úpravu bazénových vod je kombinace ozonu a UV záření. Jedná se o aplikaci tzv. pokročilého oxidačního procesu (Advanced Oxidation Process, AOP), při kterém se využívá fotochemické reakce ozonu s UV zářením, při níž vznikají OH radikály (hydroxilové radikály). OH radikály jsou částice s extrémně krátkou životností v řádu mikrosekund, ale současně patří k nejsilnějším známým oxidantům. Jejich působením dochází k vysoce účinné dezinfekci a k oxidaci látek přítomných ve vodě. Organický materiál je oxidován až na neškodný oxid uhličitý, vodu a anorganické soli. Odstraněny jsou i chloraminy, tj. toxické látky přispívající nejvyšší měrou k obsahu vázaného chloru. Výhodou technologie ozon/UV je vysoký dezinfekční účinek a také úplné odstranění ozonu z vody (je přeměněn na OH radikály). Díky tomu se jedná o technologii vhodnou zejména pro veřejné bazény a bazény určené pro plavání batolat, kde legislativa vyžaduje použití chloru, ale zároveň je často těžké splnit nároky na obsah vázaného chloru.

Technologie kombinující ozon a UV záření jsou pro majitele privátních bazénů v drtivé většině případů finančně nedostupné. Pro ně se jako vhodná alternativa jeví úprava vody UV zářením v kombinaci s bakteriostatickým algicidním přípravkem. Tímto způsobem lze při dodržení určitých pravidel ošetřovat bazénovou vodu zcela bez chloru nebo pouze s občasnou šokovou dezinfekcí. Jedná se o úplnou novinku v technologii úpravy bazénových vod, ale dá se předpokládat, že si pro svou cenovou dostupnost najde cestu k mnohým majitelům domácích bazénů.

AUTOR: Ondřej Unčovský

je vedoucí obchodního oddělení Lifetech.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů