Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svratka má novou čistírnu vod za desítky milionů

Svratka má novou čistírnu vod za desítky milionů

Svratka - Čistírnu odpadních vod s kanalizací za více než 120 milionů korun otevřeli ve Svratce. Do zkušebního provozu bude uvedena už 20. října. Řekou Svratkou tak do Vírské vodní nádrže poteče čistší voda. " Evropská unie na stavbu přispěla 82 miliony a Státní fond životního prostředí ( SFŽP) 11 miliony korun. Město si na stavbu půjčilo 20 milionů korun, částečně za ně ručí lesy," uvedl starosta Svratky František Peňáz. S financováním se bude obec s necelými 1600 obyvateli potýkat několik let.

Čistírna i nová kanalizace

Stavba svrateckého díla trvala jedenáct měsíců. Její součástí je biologická čistička odpadních vod, akumulační nádrž s čerpací stanicí, provozní budova, budova pro odvodnění kalů a propojovací potrubí. " Vybudována byla také příjezdová komunikace a přípojka nízkého napětí," shrnul projektant díla Jiří Švestka. Provoz čistírny musí být podle přísných dotačních pravidel zkolaudován do příštího září. Dodavatel stavby podle starosty už dostal z Unie i od SFŽP zaplaceno osmdesát procent nákladů. Město souběžně s čističkou vybudovalo přes pět a půl kilometru kanalizace a následně za osm milionů opravilo komunikace. " Na druhou etapu kanalizace však bude zapotřebí dalších 35 milionů korun," upozornil Peňáz.

Čistá voda v řece Svratce

Životní prostředí Žďárských vrchů bude díky nové svratecké čistírně opět kvalitnější. " Vírská vodní nádrž je důležitou zásobárnou pitné vody pro desetitisíce lidí na Žďársku a Brněnsku. Proto je důležité, aby do přehrady tekla čistá voda z měst a obcí ležících na řece Svratce nad přehradou," řekla předsedkyně Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko Dagmar Zvěřinová. Svratecký projekt byl financován z Operačního programu Infrastruktura ( OPI) Evropského fondu pro regionální rozvoj ( ERDF). V tom z Vysočiny kromě Svratky uspělo dalších deset žadatelů.

Zdroj: Žďárský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů