Pátek, 19. dubna 2024

Vakový jez chrání Třebíč před záplavami deset let

Vakový jez chrání Třebíč před záplavami deset let

Třebíč - Vakový jez u Homolkova mlýna v Třebíči funguje deset let a za tu dobu už pomohl několikrát ochránit centrum města před velkou vodou. Vak se plní vodou protékající řekou a je možné jím tak regulovat množství vody mezi podklášterským a novodvorským mostem. Na rozdíl od pevných jezů je možné vodu z vaku v případě potřeby vypustit a umožnit tak řece, aby jejím korytem protékalo několikanásobně více vody, než je obvyklé.

Opravy přímo v řece

Za deset let svého fungování si už jez ale zasloužil revizi. Především jeho mohutné vaky z gumotextilie a korozí trpící konstrukci bylo třeba zkontrolovat. Mnozí Třebíčané se zájmem sledují, jak je možné opravovat zařízení v řece, aniž by se museli opraváři brodit ve vodě. I na takový případ konstruktéři jezu mysleli a rozdělili proto jez na dvě části. Při současném nízkém stavu vody v řece technici jez nejprve vypustili. A samotné práce začaly tak, že před jez do připravených patek zarazili dělníci ocelové profily a za ně navršili nízkou bariéru z fošen. Tato provizorní přehrada svedla vodu do druhé poloviny řeky a bylo možné zkontrolovat ocelové nosníky, na nichž je vak jezu upevněn.

Stará za novou

" Vaky jsme kvůli opravě jezu vypustili už ve čtvrtek minulý týden a v pondělí nastoupila firma, aby odmontovala profily držící vaky. Odvezla je, aby se udělaly nové a jejich konstrukce pozinkovala," vysvětlil inspektor životního prostředí třebíčské radnice Zdeněk Chudoba. Poté nastoupili pracovníci náchodské firmy na čištění vnitřků vaků. Odšroubovali je a zkontrolovali mechanismus vypouštění a napouštění jezu. Jeho starou technologii ale vyměnili za novou. Umožní úplné a především rychlejší vypouštění vody z jezu.

Gumotextilie vydržela

Při instalaci jezů před deseti lety také panovaly obavy, zda nemůže jez protrhnout třeba plovoucí trám s vyčnívajícím velkým hřebíkem. Tyto obavy se nepotvrdily. Gumotextilie vydržela veškerý nápor nečistot, které řeka přináší. " Žádný trám s hřebíkem vak nepoškodil. Takových jezů už funguje v republice hodně. A že by se některý z nich protrhl, s tím jsme se ještě nesetkali. Hadice, kterou jsme do jezu namontovali, umožní jeho rychlejší vypouštění," vysvětlil technik náchodské firmy Karel Jakl. Právě rychlé vypuštění třebíčského jezu při hrozící povodni letos na jaře kritizovali obyvatelé Vladislavi, ležící o několik kilometrů níž po proudu řeky. Z vypuštění třebíčských vakových jezů neměli radost ani provozovatelé pily v Papírníkově mlýně nad Vladislaví. " Během chvilky se hladina zvedla o víc než dvacet centimetrů. O vypouštění jezu by nás měla Třebíč informovat. Nebo nám to jít pak sem vysušit," mínil jeden z mužů ukazující zatopené sklepy a stroje ve mlýně.

Zdroj: Třebíčský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů