Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soud: Za škody z povodní může státní firma

Soud: Za škody z povodní může státní firma
Napjatému státnímu rozpočtu reálně hrozí, že přijde o další miliardy korun. Okresní soud v Ostravě včera rozhodl o vině státního podniku Povodí Odry, po kterém společnost Transkorekta žádá několik miliard za škody způsobené v někdejší chemičce Ostramo při povodních v roce 1997. Podle Transkorekty povodí dostatečně nezabezpečilo říční hráz
"O výši odškodného se bude rozhodovat později," řekla soudkyně Věra Skařupová. Povodí Odry se však cítí nevinné a hodlá se odvolat. Ani ministerstvo zemědělství s rozsudkem nesouhlasí. V případě, že povodí s odvoláním neuspěje a soud následně nařídí miliardové odškodnění, musel by částku zaplatit stát, který Povodí Odry vlastní a prostřednictvím ministerstva ručí za jeho hospodaření.
Transkorekta podala kvůli povodním i další žaloby - Ministerstvo životního prostředí, Drážní úřad, Správu železniční dopravní cesty a státní podnik Diamo, který na Ostravsku spravuje bývalé doly. Tyto žaloby ale soudkyně Skařupová zamítla. Transkorekta, která areál bývalé chemičky vlastní, požaduje odškodnění celkem osm miliard. "S úroky jde až o dvanáct miliard korun," řekl jednatel firmy Jiří Soural. Podle něj není jasné, jestli se částka změní po zamítnutí žalob na čtyři z pěti subjektů.
Podle Povodí Odry i dalších žalovaných chce Transkorekta spekulativně získat prostředky ke svému obohacení díky přírodní pohromě, kterou nemohl nikdo očekávat ani ji ovlivnit.
Transkorekta je nástupcem firmy Ostramo Vlček, která počátkem 90. let získala v privatizaci ostravskou rafinérii minerálních olejů Ostramo. Její někdejší ředitel Vítězslav Vlček tehdy dostal velmi levně továrnu, zatíženou obrovskými ekologickými zátěžemi, a slíbil, že je na své náklady odstraní. Závazky ale nesplnil a firmu přivedl ke krachu. Po katastrofálních záplavách se tu už nepodařilo činnost obnovit a čištění pozemků, které přijde asi na čtyři miliardy korun, nakonec platí stát.
O konkursu rozhodovaly soudy několik let a než verdikt o bankrotu padl, převedl Vítězslav Vlček areál továrny na firmu Transkorekta, která patří jeho manželce.
U ostravského soudu nyní čeká na projednání další podobná "povodňová" žaloba, kterou podal na Povodí Odry a další instituce ostravský městský obvod Nová Ves. Kauzu zřejmě ovlivní rozhodnutí v případu Transkorekta.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů