Pátek, 26. dubna 2024

Prací prášky obsahující fosfáty mizí z prodejen

Prací prášky obsahující fosfáty mizí z prodejen
Českolipsko - Prací prášky, které obsahují fosfáty, mohou prodejci zákazníkům v regálech nabízet ještě do vyprodání stávajících zásob.
Na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí zmizí v nejbližších dnech z regálů prodejen prací prášky obsahující fosfáty. O podobném kroku se uvažovalo již v devadesátých letech, skutečný zákaz ovšem ministerstvo vydalo až nyní.
"Se stažením tohoto zboží z prodeje nebudeme mít žádné problémy. Nepořizujeme totiž velké zásoby. Doprodáme zbývající balení pracích prášků a nahradíme je bezfosfátovými," řekla vedoucí prodejny KBH Potraviny centrum Dubá Jindra Vinšová.
Podle ní se případné starosti se stažením těchto pracích prášků budou týkat spíše velkých obchodů, které mají ve skladech stále zásoby.
K vydání zákazu prodeje pracích prášků s fosfáty vedl ministerstvo prokazatelný fakt. Fosfor, který je v prášcích obsažen, je totiž nebezpečný jak pro vodní živočichy a rostliny, jejichž přirozený ekosystém průnikem do vody ohrožuje, tak i pro člověka.
"Na trhu byl i před vydáním tohoto zákazu dostatek bezfosfátových prášků. Jejich cena se však zpravidla pohybovala výše, proto je lidé příliš nekupovali," řekl Miloslav Lomič z Hnutí Duha. "Rozhodnutí ministerstva životního prostředí vítám, přírodě se tak aspoň částečně uleví. Zpočátku si lidé sice budou muset sáhnout hlouběji do kapes, postupem času lze ovšem předpokládat, že silná konkurence na našem trhu povede ke snižování cen," dodal.

Zuzana Martínková
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů