Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové představili lidem bedřichovskou přehradu

Ekologové představili lidem bedřichovskou přehradu
BEDŘICHOV - Poslední ze série exkurzí po přehradách Jizerských hor zavedla v sobotu veřejnost k vodnímu dílu Bedřichov na Jablonecku, kde si zájemci prohlédli výpusti, odběrné místo a věž na hrázi. Vodní dílo je nejvýše položená přehrada v Jizerských horách.

Martin Jaroušek ze Společnosti pro Jizerské hory, která prohlídky uspořádala, řekl, že o ně byl nebývalý zájem - díla si prohlédlo zhruba 300 lidí. Některé exkurze se pro velký zájem musely opakovat a jejich účastníci se museli předem přihlásit.

V rámci ekologického vzdělávacího programu zaměřeného na vodní zdroje představili ekologové a vodohospodáři také přehrady na Souši, ve Mšeně a v Josefově Dole. Veřejnost se mohla seznámit s historií a současným využitím přehrad a způsoby, jakými se dělá pitná voda. Běžně se lidé do útrob jizerskohorských vodních děl nedostanou.

Bedřichovskou přehradu postavilo Vodní družstvo pro regulaci toku a výstavbu údolních nádrží v Liberci v letech 1902 až 1905 podle projektu Otto Intzeho. Hráz přehrady je dlouhá 340 metrů a široká 4,5 metru. Maximální zatopená plocha činí 41,5 hektaru.

V Jizerských horách chrání před záplavami Jizeru a její přítoky vedle josefodolské i soušská přehrada, Nisu přehrady v Jablonci - Mšeně, v Liberci - Harcově a v Bedřichově. Nakupení pěti přehrad na tak malém území je v Česku ojedinělé. Nejvíce vody se vejde do josefodolské a do soušské přehrady - přes 22 milionů a sedm milionů krychlových metrů.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů