Pátek, 19. dubna 2024

Soud pozastavil zavážení vzácného jezera u Čečelic

Soud pozastavil zavážení vzácného jezera u Čečelic

PRAHA / ČEČELICE – Městský soud v Praze vydal usnesení o odkladném účinku, kterým pozastavil právní platnost rozhodnutí Českého báňského úřadu. Fakticky tak zakázal zavážení jezera u obce Čečelice na Mělnicku až do doby, než skončí soudní spor. O osud jezera se s báňským úřadem soudí obec, které pomáhá Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika. Městský soud svým rozhodnutím vyhověl obci, která požadovala vydání usnesení o odkladném účinku, aby tak jezero ochránila před devastací. Soudní spor totiž může trvat i několik let a pokračující navážení odpadu by mohlo jezero nenávratně poškodit.

„Přiznání odkladného účinku považujeme za úspěch, byť ještě zdaleka není vyhráno,“ komentoval čerstvé rozhodnutí soudu starosta Čečelic Josef Zeman. „Všichni víme, jak dlouho se v České republice mohou vléci soudní procesy. Báli jsme se toho, že než soud náš případ rozhodne, jezero může být už dávno zasypáno. I kdybychom pak třeba soud vyhráli, zničenou přírodu by nám to už nevrátilo,“ doplnil Zeman.

Verdikt soudu považuje za úspěch také právní zástupce obce Mgr. Radek Motzke. „Soudy obecně nevydávají předběžná opatření příliš rády. Těší nás, že zrovna v této kauze se to podařilo,“ uvedl Motzke. Podle jeho mínění má obec velkou šanci vyhrát i samotný soudní spor. Báňský úřad totiž při svém rozhodování porušil řadu zákonů, což potvrdil Krajský úřad Středočeského kraje a Ministerstvo životního prostředí.

Současně s rozhodnutím soudu připustil své pochybení i samotný báňský úřad. Vyhověl totiž podnětu obce Čečelice, aby  své rozhodnutí podrobil přezkumnému řízení. „Podle správního řádu může úřad zahájit  přezkumné řízení jedině v případě, kdy existují důvodné pochybnosti  o zákonnosti rozhodnutí. Báňský úřad tak prakticky uznal, že v jeho rozhodování nebylo všechno zcela v pořádku, což do poslední chvíle odmítal připustit,“ řekl Skalský.

O zasypání jezera usiluje soukromá společnost H.Z.C.J., která k tomu získala povolení Českého báňského úřadu. Firma i úřad své jednání obhajují tvrzením, že nejde o jezero, ale o důlní jámu, která se má zavážkou odpadem rekultivovat po ukončené těžbě. Obec Čečelice naopak již od roku 1993 prosazuje, aby jezero zůstalo zachováno jako unikátní biotop, ve kterém žije řada vzácných a ohrožených druhů živočichů, zejména sladkovodní medúzky, žáby a další obojživelníci. Část jezera by obec ráda využívala také jako přírodní koupaliště.

Společná tisková zpráva Obce Čečelice a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů