Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stav pesticidů ve vodních tocích Spojených států

Stav pesticidů ve vodních tocích Spojených států

Nedávná zpráva organizace USGS (U.S. Geological Survey) konstatuje, že většina vodních toků protékajících přes zemědělské a urbanizované oblasti ve Spojených státech obsahuje pesticidy a ačkoliv velká většina chemikálií se zde nachází ve stopových množstvích, značné množství vodních toků je kontaminováno koncentracemi natolik vysokými, že negativně ovlivňují život ve vodě, včetně volně žijících živočichů živících se rybami.

Zpráva ukazuje, že pesticidy jsou pravděpodobně méně obsaženy v podzemních vodách a velmi málo vodních toků má dostatečně vysoké koncentrace, které představují přímo problémy pro lidské zdraví.

Ačkoliv používání pesticidů mělo za výsledek širokou řadu výhod pro regulaci plevelů, hmyzu a jiných škůdců, včetně zvýšené produkce potravin a redukce chorob pocházejících od hmyzu, jejich používání také zvyšuje pochybnosti o možných vlivech na životní prostředí včetně kvality vod, konstatuje Robert Hirsch, vedoucí pracovník organizace USGS v oblasti vod.

Podle této zprávy „Pesticides in the Nation´s Streams and Ground Water, 1992 – 2001“ obsahuje 96 % vzorků ryb, 100 % vzorků povrchových vod a 33 % velkých infiltračních povodí určité stopy jednoho nebo více pesticidů. Více než 80 % vzorků městských vodních toků a více než 50 % vodních toků v zemědělské krajině obsahovalo pesticidy v koncentracích dostatečně vysokých na to, aby potenciálně poškozovaly vodní život a volně žijící živočichy, kteří jsou závislí na rybách jako významném zdroji potravy. Ale méně než 10 % vodních toků a méně než 1 % veřejných zásob vody a domácích studní mělo koncentrace, které byly příliš vysoké na to, aby voda splňovala americké standardy pro pitnou vodu.

Koncentrace některého z nejčastěji zjištěných pesticidů, jako například insekticidu diazinonu a herbicidů alachloru a cyanzinu, klesají, jako organochlorové pesticidní složky, například DDT, dieldrin a chlornan. Poslední tři byly všechny vyloučeny z používání ve Spojených státech předtím, než byla zahájena tato studie. Autoři zprávy zmiňují obavy, že tyto pesticidy (některé z nich byly zakázány již nástupem 60tých let) jsou dosud přítomné v sedimentech dna řek a rybách v koncentracích dostatečně vysokých, aby měly negativní dopad na říční ekosystémy.

Zpráva USGS také ukázala, že pesticidy se málokdy vyskytují samotné. Byly často nacházeny v složitých směsích. Autoři sdělují, že není známo, jaké by mohly být potenciální vlivy takových směsí. Současné směrnice o toxicitě jen zvažují koncentrace jednotlivých pesticidů. Výsledky uvedené ve zprávě ale ukazují, říká spoluautor zprávy a hydrolog USGS Robert Gilliom, „že studie směsí by měly vysokou prioritu“.


Zdroj: ÚZPI
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů