Pátek, 29. března 2024

U Nejdku vyrůstá malá vodní elektrárna

U Nejdku vyrůstá malá vodní elektrárna
Dokončena má být v únoru * Jez umožní rybám, aby lépe překonávaly říční proud

Na říčce Rolavě vyrůstá v kraji další malá vodní elektrárna (MVE). Za téměř 16 miliónů korun ji u obce Nejdek buduje společnost Krušnohorské MVE, s. r. o. Necelou polovinu nákladů zaplatí prostřednictvím operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) Evropská unie a stát.
"Projekt získal dotaci z programu Obnovitelné zdroje energie, který je součástí zmíněného operačního programu. V našem kraji jsme obdrželi 5 žádostí o výstavbu alternativních zdrojů, jako jsou větrné nebo vodní elektrárny. Dotace byly zatím přislíbeny dvěma firmám. Z veřejných prostředků jim bude dohromady vyplaceno asi 20 miliónů korun," upřesňuje Markéta Strádalová, ředitelka Regionální kanceláře CzechInvestu pro Karlovarský kraj.
Malá vodní elektrárna v Nejdku bude dokončena příští rok v únoru. Peníze budou použity na výstavbu jezu, tlakového podzemního přivaděče, odpadního potrubí, přípojky vysokého napětí a na vybavení zcela nové strojovny. Celkový instalovaný elektrický výkon bude 250 kW.

Těžké přesvědčování

"Elektrárnu budujeme v podhorském terénu Krušných hor v oblasti dolní nivy řeky Rolavy. Ještě ve třicátých letech minulého století tu stálo třikrát tolik malých vodních elektráren. Bohužel dnes je těžké přesvědčit úřady a veřejnost, že MVE nepoškodí přírodní ráz řeky ani její obyvatele. Také proto jsme jez upravili tak, aby přes něj mohli vodní živočichové bez potíží migrovat po celé jeho šířce," vysvětlil Právu jednatel firmy Krušnohorské MVE, s. r. o., Richard Vohralík.
"Na většině jezů je proplouvání ryb omezeno na úzké koryto při břehu. My jsme jez přizpůsobili přírodnímu korytu a na ploše, přes kterou přetéká voda, jsme vybudovali několik odpočinkových tůněk tak, aby ryby lépe překonaly vodní proud. Vycházeli jsme přitom z návrhu komise pro rybí přechody při Ministerstvu životního prostředí ČR," dodal Vohralík.
V celé České republice bylo podáno 165 žádostí o dotace z programu Obnovitelné zdroje energie, přičemž 37 žadatelů již obdrželo vyrozumění o poskytnutí podpory. Celkem jde o částku převyšující 456 miliónů korun.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů