Pátek, 19. dubna 2024

První z dvou set plánovaných přehrad má vzniknout již v roce 2008

První z dvou set plánovaných přehrad má vzniknout již v roce 2008

PRAHA/MĚLČANY U DOBRUŠKY – Jedna z prvních přehrad z ostře kritizovaného seznamu Plánu hlavních povodí se má začít stavět již v roce 2008. Přehrada má vzniknout na řece Dědině u obce Mělčany u Dobrušky na Královéhradecku a jejím investorem je státní podnik Povodí Labe. Tento projekt tak vyvrací tvrzení ministerstva zemědělství, které snaží veřejnost i starosty a obyvatele dotčených obcí ukonejšit prohlášením, že lokality uvedené v Plánu hlavních povodí mají být pouze hájeny, aby je mohli využít naši potomci.

 

Plán hlavních povodí je předmětem kritiky ze strany obcí i nevládních organizací zejména kvůli výčtu 201 lokalit vhodných pro výstavbu přehrad. Podle Ministerstva zemědělství představuje seznam pouze území, která mají být hájena pro budoucí využití. V tomto smyslu se ve společném stanovisku vyjádřilo i Ministerstvo životního prostředí: „Hlavní pořizovatelé se shodli, že zájmem strategického dokumentu je nepřipustit znehodnocení těchto lokalit, aby příští generace měly možnost rozhodnout o jejich případném způsobu využití. Seznam hájených lokalit není plánem výstavby přehrad,“ tvrdila obě ministerstva.

 

Projekt přehrady v Mělčanech u Dobrušky je však s prohlášením ministerstev v rozporu. „Případ přehrady v Mělčanech u Dobrušky jasně dokládá, že seznam přehrad v Plánu hlavních povodí není jen obecným výčtem v daleké budoucnosti využitelných území, jak se nás snaží přesvědčit Ministerstvo zemědělství,“ komentuje případ Martin Hanousek z ČSOP JARO Jaroměř.

 

Podle Kateřiny Hlavaté ze sdružení Arnika schválení současné podoby Plánu hlavních povodí znamená, že přehrady mohou být realizovány kdykoliv „Plán hlavních povodí má představovat státní politiku v oblasti vodního hospodářství a určovat obecné zásady správy toků. Rozhodně nemá legitimizovat realizaci megalomanských plánů přehrad ze sedmdesátých let minulého století.“ uvedla Kateřina Hlavatá. „Přehrady neřeší příčiny problémů se suchem ani s povodněmi. Plán hlavních povodí by se měl zaměřit především na prosazování přírodě blízkých opatření, která pomohou zadržet vodu v krajině a mohou nás lépe ochránit i před povodněmi. O těch se ale dokument zmiňuje velice obecně,“ dodala Hlavatá.

 

Realizace přehrad navržených v Plánu hlavních povodí by podle jejích slov znamenala nejen zbytečné poškození přírody a cenné krajiny, ale některé přehrady by zároveň zatopily celé obce.

 

Plán hlavních povodí právě prošel procesem posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (tzv. SEA), v kterém Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko. Proti Plánu hlavních povodí se postavilo i několik desítek obcí sdružených v koalici Stop přehradě.

 

Projekt přehrady v Mělčanech prošel variantním posouzením vlivů na životní prostředí (tzv. EIA) u krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Ten z hlediska dopadů na přírodu a krajinu sice doporučil variantu suchý poldr, ale zároveň za určitých podmínek a s ohledem na Plán hlavních povodí připustil i vybudování vodní nádrže.  Kterou variantu bude nakonec investor (Povodí Labe) realizovat, je na jeho výběru. Více informací na www.ceu.cz

Přílohy:

Plán hlavních povodí a lokality hájení najdete na http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=79&typ=1&val=38004&ids=0

Společné stanovisko Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství k Plánu hlavních povodí najdete na http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=79&typ=1&val=38132&ids=0

Více informací o přehradě Mělčany najdete na www.ceu.cz

Kontakty: Marek Jehlička, tiskový mluvčí Arniky, marek.jehlicka@arnika.org, 606 727 942

Martin Hanousek, ceskesrdce@seznam.cz, 777 658 903

Kateřina Hlavatá, katerina.hlavata@arnika.org, 737 551 108

Lukáš Matějka, lukas.matejka@arnika.org, 608 905 626

 

Tisková zpráva sdružení Arnika a ČSOP JARO Jaroměř

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů