Úterý, 23. dubna 2024

Hraniční meandry přírodní památkou

Hraniční meandry přírodní památkou

BOHUMÍN - Přírodní památkou se staly hraniční meandry řeky Odry v Bohumíně.

Téměř osmikilometrový úsek řeky Odry, od hraničního přechodu ve Starém Bohumíně až po bohumínskou část Kopytov k soutoku Odry s řekou Olše, vyhlásil za chráněné území Moravskoslezský kraj.

Řeka Odra vytváří před svým soutokem s Olší zákruty, které se neustále přetvářejí a mění nejen své koryto, ale i státní hranici. Tyto meandry jsou příkladem přirozeného vývoje koryta řeky a k němu přiléhajících zátopových území. Žije zde 20 druhů savců, hnízdí asi 60 druhů ptáků a vyskytuje se sedm rostlinných stanovišť typických pro zaplavovaná území, uvedl Pavel Klimovič z odboru životního prostředí bohumínské radnice.

Iniciátoři vyhlášení meandrů přírodní památkou se chtějí ochranou tohoto evropského fenoménu zabývat dlouhodobě. Založili proto občanské sdružení Hraniční meandry Odry, jehož členy budou lidé nejen z Bohumína. Hraničními meandry Odry se zabývám již od roku 1997 a to, že byly vyhlášeny přírodní památkou, je obrovský úspěch. Území teď bude mít zvláštní státní ochranu. Je pro ně zpracován plán péče, což v praxi znamená, že se o meandry musí pečovat tak, aby byly chráněny hodnoty, pro které byly vyhlášeny přírodní památkou. Území bude označeno státním znakem a bude třeba chovat se k němu šetrněji než doposud. V žádném případě to pro veřejnost nebude znamenat nějaké omezení. Naopak, připravujeme mnoho projektů, které by tuto památku měly propagovat a pomoci k tomu, aby si lidé uvědomili, že u Bohumína je něco unikátního a ve střední Evropě ojedinělého, uvedla Vladislava Hamplová z Muzea Novojičínska, která byla jednou z iniciátorů pro vyhlášení meandrů přírodní památkou.

Nově vzniklé občanské sdružení by v budoucnu např. chtělo podél meandrů postupně vytvořit naučnou stezku. Ta by měla mít dva okruhy - kratší pro dvouhodinovou procházku, a delší pro celodenní výlet s napojením na polskou stranu. Na stezce by neměla chybět odpočívadla a informační tabule. Sdružení by také rádo vydalo průvodce hraničními meandry, který by byl k dostání v informačních centrech.

Podle tiskové mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarové vyhlášením přírodní památky by se neměl prakticky změnit způsob současného hospodaření v tomto chráněném území. Některé aktivity však zde už může povolit pouze krajský úřad. Jen s jeho souhlasem se zde budou provádět zásahy do koryta vodního toku řeky Odry, zřizovat skládky, myslivecká či rybářská zařízení.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů