Pátek, 19. dubna 2024

Philip Morris dostal od ekologů pokutu 2,5 milionu

Philip Morris dostal od ekologů pokutu 2,5 milionu

Praha - Česká inspekce životního prostředí udělila společnosti Philip Morris pokutu asi za 2,5 milionu korun. Tabáková firma podle ekologů odebírala podzemní vodu ve větším množství, než jí povolil městský úřad v Kutné Hoře. Za tři roky tak společnost odebrala asi o 50.000 metrů krychlových podzemní vody více, než jí umožňovalo povolení. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Podle serveru jde o rekordní pokutu, kterou letos Česká inspekce životního prostředí za porušení zákona na ochranu vod uložila.
Menší pokutu - dva miliony korun - dostala i kolínská chemička Draslovka za lednový únik vysoce nebezpečných kyanidů do Labe.

Za jeden metr krychlový protizákonně odebrané vody je sazba padesát korun. Inspekce firmě původně uložila pokutu ve výši 2,6 milionu korun, po odvolání společnosti ji snížila, uvádí Aktuálně.cz.

Philip Morris pokutu zaplatil. Zástupci společnosti porušení zákona připouštějí. Hájí se však tím, že museli vodu odčerpat, protože ohrožovala památkově chráněnou budovu. Podzemní voda tak byla údajně přečerpávána do kanalizace na dešťovou vodu a nebyla využívána k výrobním účelům. "Podle statického posudku by mohlo dojít k poškození základů historických částí bývalého cisterciáckého kláštera, který je součástí budov společnosti. Historické budovy jsou zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO," řekla serveru Petra Dobešová ze společnosti Philip Morris. Obnovené povolení už podle zástupců firmy s větším množstvím podzemní vody počítá.

Philip Morris má více než šedesátiprocentní podíl na tuzemském trhu s cigaretami. Loni firma uzavřela hodonínský závod a v současnosti má v Česku dvě továrny - ve Strážnici na zpracování tabáku a v Kutné Hoře na výrobu cigaret. Firma dohromady zaměstnává 1150 lidí a z celkové produkce exportuje 43 procent. Loni český Philip Morris vyrobil 19 miliard cigaret, což byl trojnásobek proti roku 1992, kdy do českého tabákového průmyslu firma vstoupila. V prvním pololetí letošního roku se odbyt firmy snížil na 9,7 miliardy cigaret z loňských srovnatelných 10,6 miliardy kusů.

Potřebu mít povolení k přesně stanovenému množství odebrané podzemní vody vyplývá ze zákona o vodách. Za odběr podzemní vody platí ti odběratelé, kteří jí za rok odčerpají více než 6000 metrů krychlových a nebo za měsíc 500 metrů krychlových. Polovina poplatků jde do krajských pokladen, polovinu dostane Státní fond životního prostředí, píše server.

Podle Aktuálně.cz Philip Morris není jedinou firmou, která za porušení tohoto zákona dostala vysokou pokutu. Téměř 1,5 milionu korun musí zaplatit také Povltavské mlékárny. Podnik pokutu dostal za stejný prohřešek jako cigaretový gigant. Pokutu 156.000 korun za odběr podzemní vody bez povolení úřadu dostala také společnost Sibex z Milína.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů