Pátek, 19. dubna 2024

Modré zlato aneb vydělat na vodě

Modré zlato aneb vydělat na vodě
Voda je nejzákladnější, nejnutnější a nejpotřebnější komoditou, je nejdrahocennějším zdrojem naší planety. Je to jediný element na světě, který nemá žádný stejně cenný ekvivalent. Je nenahraditelná bez ohledu na cenu - prostě jedinečný světový element.

Ipřesto tato skutečnost nedokázala zabránit dlouhodobým obdobím devastace a plýtvání. Čistá voda je stále nedoceněná a žalostně zneužívaná. Kromě milionů lidí, kteří každodenně zápasí s tím, aby ji nalezli, jen 20 % světové populace si momentálně spokojeně užívá výhod tekoucí vody, dalších 80 % ji musí prostě někde najít a někam dopravit. V některých částech světa lidé tráví dokonce až šest hodin denně sháněním vody.

NEDOSTATEK ČISTÉ VODY

Ačkoliv 70 % světové plochy je pokryto vodou, jsou pouhá 2,5 % pitná a většina z toho je ještě navíc obsažena v polárních ledovcích. Podle World Health Organization méně než 1 % světové čisté vody, resp. pouze 0,007 % všech vodních zdrojů na zeměkouli je snadno dosažitelných pro lidskou potřebu. Jinak řečeno - na Zemi není v podstatě nedostatek vody, ale je akutní nedostatek vody čisté.

Znečištění a zneužívání dodávek vody rapidně redukují její drahocenné zásoby (experti tvrdí, že pouze na dalších padesát let). Kontaminovaná voda je na Zemi větší smrtelnou hrozbou než jakékoli jiné zlo. Je smrtelnější než rakovina, smrtelnější než infekční choroby a dokonce smrtelnější než světové války - během druhé světové války zemřel každých pět sekund jeden voják, zatímco dnes umírá ve světě každých 3,5 sekundy jeden člověk kvůli pití kontaminované vody.

Polovina ze všech nemocničních lůžek na světě je obsazena někým, kdo se léčí z nemoci spojené s vodou. Více než třetina světové populace postrádá přístup k účinným hygienickým zařízením, což je důvod proč každoročně více než milion lidí postihne nějaká nemoc z vody (v rozvojových zemích pochází plných 80 % všech nemocí ze spotřeby nebezpečné vody).

SKRYTÉ EKONOMICKÉ VLIVY

United Nations odhadují, že za méně než 25 let - pokud budou pokračovat nynější spotřební trendy - bude žít pět miliard lidí v oblastech, kde bude nemožné (nebo skoro nemožné) naplnit základní hygienické a existenční potřeby související s potřebou vody. Se stále vzrůstající populací lze očekávat v případě neřešení současné situace její dramatické zhoršení. V závislosti na těchto alarmujících údajích však rapidně stoupají i nežádoucí či skryté ekonomické vlivy.

Například paradoxně Čína, jedna z nejdramatičtěji se rozvíjejících ekonomik světa, dravec jehož HDP ročně roste závratným tempem (9,9 % v roce 2005, přibližně 10,6 % v roce 2006) se objevila na seznamu United Nations jako jedna ze třinácti zemí s nejmenším množstvím vody na člověka na světě.

Žádná ekonomika logicky nemůže dlouho prosperovat s rostoucím znečišťováním vody. Právě voda udržuje životaschopnost základní hybné jednotky ekonomiky - pracovní síly - a Čína s pětinou světové populace má jen 7 % ze všech zdrojů pitné vody.

Nedostatek vody je však pouhým začátkem čínské problematiky. Většina podzemních i zemských vod je doslova otrávena tak, že nedokáže udržet vodní život, natož aby byla využita ke společenským účelům. Polovina čínské populace tak používá kontaminovanou pitnou vodu od zvířat a z lidského odpadu, který daleko překračuje povolené či snesitelné hranice. A to je také důvodem, proč má Čína největší míru úmrtnosti na rakovinu jater a žaludku na světě. Čistá voda tak hraje v Číně velmi důležitou roli a je potřeba, aby konečně přehodnotila své priority. Nicméně tato problematika není pouze čínskou doménou, jde o celosvětový problém.

VODA JAKO INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOST

Spousta vládních agentur a privátních korporací po celém světě se snaží vzpružit k nějaké systematické akci, protože znečištěná voda se stala vážnou ekonomickou otázkou nejen v mnoha rozvojových zemích. A opravdu každá země na světě bude muset utrácet miliony dolarů, pokud ne biliony, během dalších 20 let k nastavení a zdokonalení infrastruktury pitných a odpadních vod. Jen Spojené státy utratí během dalších dvou dekád jeden bilion dolarů na zdokonalení zchátralé infrastruktury.

Na rozdíl od dalších komodit požadavek na vodu je nutný, stálý a jasný. Voda nenese žádné další riziko ohrožení z objevení alternativních zdrojů. Žádná alternativní voda nemůže v budoucnosti existovat a tudíž investování do vody by mělo být investicí s jasnou budoucností.

A to je důvod proč společnosti jako například General Electric se vydávají právě touto cestou. GE pokračuje ve zběsilém nakupování společností zaměřených na vodu, v procesu shromažďování impozantního stavu produktů a technologií na zajištění čisté vody. Tyto "vodní" operace jsou součástí nové snahy GE nabídnout produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Prodej "green" produktů GE stoupl za poslední rok za zdvojnásobených objednávek o 63 % k deseti milionům dolarů.

Mnoho investorů se tak na základě podobných úvah začalo aktivněji zabývat touto oblastí. Důkazem může být například nárůst indexu Dow Jones US Water, který dokázal od roku 2002 do roku 2006 posílit o plných 150 % nebo poměrně nového indexu HHO, který za letošní rok získal již 20 % a indexu ZWI také s nárůstem zhruba 20 %.

Při hledání perspektivních investičních příležitostí v daném sektoru je vhodné se zaměřit více než na water power spíše na water treatment, water control, wastewater nebo water facilitate. Pro příklad můžeme uvést jen několik málo společností, skrývajících se pod tickery (burzovními symboly jednotlivých společností) AWR, WTR, PHO, SBS, CWCO, NLC, UU, VE nebo AMN (více informací o těchto firmách naleznete například na www.bigcharts.com po zadání tickeru).

Mgr. Jan Moulis působí jako analytik ve společnosti CAPITAL PARTNERS a.s.

Žádná alternativní voda nemůže v budoucnosti existovat a tudíž investování do vody by mělo být investicí s jasnou budoucností.

E-mail.: jan.moulis@stockmarket-info.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů