Čtvrtek, 25. dubna 2024

Otráví oceán plasty ?

Otráví oceán plasty ?
Microskopické částice plastu jsou biologicky nerozložitelné což může zpusobit otrávení oceánu, tvrdí Britští vědci.

Richard Thompson z University of Plymouth je vedoucí projektu zkoumající vliv plastů při rozpadu v mořské vodě. Jejich pevné skupenství je biologicky nerozložitelné a plasty se rozpadají jen fyzickou cestou a mouhou v přírodě zůstat až po stovky let, tvrdí.

Thomsonova skupina předpokládá podle posledních výzkumů které byly provedeny na plážích okolo Británie v roce 2004, že v oceánech je 300 000 kousků plastu na 1 Km2 povrchu oceánu a 100 000 kousků na 1 km2 dna. Velikost těchto částic byla identifikována až do velikosti 20 mikronů,  což je méně než průměr lidského vlasu.

Nyní vědecký tým zkoumá vzorky od Evpropy přes Ameriku, Australii, Afriku až po Antarktidu.
Vědci mají obavu, aby se tyto částečky nedostaly až do potravy. Momentálně studují, jací živočichové jsou schopni se těmito chemickymi částečkami živit a jestli se tyto částice mohou dostat do organismu mořských živočichů.

To, zda plasty představují toxické nebezpečí pro mořský život a následně pro lidský, je jedním z největších úkolů, před kterým vedečtí pracovníci dnes stojí.

Výrobci plastu oponují, že na množství provedených výzkumů je tento názor víceméně spekulativní. Dodávají, že je ještě málo důkazů, které dokazují přenos těchto látek v přírodě.

volně přeložil Patrik Bobko
news.bbc.co.uk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů