Čtvrtek, 18. dubna 2024

Budějovice chtějí obnovit vodovodní a kanalizační síť

Budějovice chtějí obnovit vodovodní a kanalizační síť

České Budějovice by se chtěly co nejdříve razantně pustit do obnovy zastaralé vodovodní a kanalizační sítě. Právu to potvrdil náměstek primátora František Jelen (ODS).
S modernizací a další výstavbou vodohospodářské infrastruktury, zahrnující mj. úpravny vod, odkanalizování či vybudování kanalizačních řadů, počítá sice i jihočeský projekt Čistá Vltava, který už v roce 2004 připravil Jihočeský vodárenský svaz a oslovil více než desítku obcí. Bohužel jeho realizace zatím vázne.
„Výsledkem bylo zpracování a podání žádosti o dotaci z Fondu soudržnosti EU. Na rozhodnutí Evropské komise se ale stále marně čeká a České Budějovice proto vážně zvažují možnost jít vlastní cestou. Proto jsme původní projekt zúžili pouze na jihočeskou metropoli,“ konstatoval Jelen s tím, že budějovická verze počítá s dostavbou kanalizace v lokalitách Nové Roudné, Haklovy Dvory a Nové Hodějovice a rekonstrukcí kanalizace tam, kde je velmi špatný její technický stav, to znamená na Pražském předměstí, v Havlíčkově kolonii, Suchém Vrbném i dalších místech jihočeské metropole.
„Pro tento záměr se samozřejmě snažíme získat potřebné finanční prostředky v objemu kolem 700 miliónů korun. Pokud se to podaří a projekt obnovy najde potřebnou podporu, trvala by pak jeho realizace čtyři roky,“ zdůraznil náměstek.


Vladimír Vácha

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů