Pátek, 29. března 2024

Bude více peněz proti povodním

Bude více peněz proti povodním

Koncepci Povodí Moravy schvalují i zelení, konstatuje Václav Mencl

Na protipovodňová opatření v letech 2007 až 2012 je zajištěno zhruba šestkrát více peněz než dosud. Dokumentoval to v pondělí na údajích v tabulce poslanec Václav Mencl (ODS), člen zemědělského výboru. Na úpravy vodních toků bude deset miliard, na obnovu, odbahnění a rekonstrukce rybníků připadne částka pěti miliard a tři miliardy zůstanou na úpravu krajiny, uvedl poslanec.
„To je již slušná částka, odpovídající potřebám hlavních investorů, tedy jednotlivých povodí,“ říká Mencl. Zdůraznil, že právě Povodí Moravy má vypracovanou svoji koncepci veškerých opatření v takové kvalitě a tak citlivě, že neprotestovali členové strany zelených. „Jejich připomínky a argumenty bývají správné,“ dodal. Zdrojem financování budou výnosy z privatizace (4 mld.), ze státního rozpočtu (2 mld.), z evropských fondů (3 mld.) a devítimiliardový úvěr od Evropské investiční banky, na kterém se shodla většina poslanců napříč politickým spektrem.
„Peníze z tohoto úvěru můžeme vyčerpat i dříve než za šest let, jak bylo smluveno,“ informoval poslanec. Připomněl, že povodně v letech 1997 až 2006 na našem území způsobily celkové škody za 200 miliard korun a zahynulo při nich 92 lidí. Do protipovodňových opatření se zatím každým rokem v uvedeném období investovala polovina miliardy korun.
Protipovodňovými opatřeními se zabývá rovněž Jihomoravský kraj. Náměstek hejtmana Václav Horák (KDU-ČSL) nedávno informoval o dokončené první části 12bodové studie, která hodnotí území podle různých kritérií, rizika odtoku a další aspekty. Studie, při jejíž tvorbě jsou konzultováni zástupci samosprávy, bude dokončena letos v červenci. Kraj má na studii vyčleněno 1,5 miliónu korun. Dokument má být kvalifikovaným podkladem pro řešení Územního plánu velkého územního celku Jihomoravského kraje a zejména podkladem pro Plány oblasti povodí Moravy a Dyje.


Jan Trojan

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů