Pátek, 29. března 2024

Severočeská vodárenská investuje letos do rozvoje 1,19 miliardy

Severočeská vodárenská investuje letos do rozvoje 1,19 miliardy
LIBEREC - Severočeská vodárenská společnost (SVS) investuje letos do modernizace a rozvoje infrastruktury 1,19 miliardy korun. V historii firmy je to rekordní objem investic, zhruba o 8,5 procenta vyšší než v loňském roce. Zhruba 94 procent nákladů pokryje společnost z vlastních zdrojů, 77 miliony přispěje Evropská unie z Fondu soudržnosti. Polovina prostředků je určena na obnovu majetku, zbytek do dalšího rozvoje, řekla mluvčí vodárenské společnosti Dagmar Haltmarová.

K největším akcím patří podle Haltmarové integrovaný projekt Lužická Nisa. Celkové náklady dosáhnou 31,3 milionu eur (880 milionů Kč), 65 procent potřebných financí přislíbily Evropská unie z Fondu soudržnosti a Státní fond životního prostředí. Práce na realizaci projektu začaly loni v květnu, kdy byla zahájena modernizace a rozšíření čistírny odpadních vod v Liberci. Zároveň odstartovala rekonstrukce a dostavba kanalizace v aglomeraci Liberec a Jablonec nad Nisou. V říjnu pak začaly práce na posledním dílčím projektu - celkové rekonstrukci úpravny vody Souš v Desné na Jablonecku.

Investice vycházejí ze schváleného podnikatelského plánu společnosti do roku 2010. "Zvyšujeme podíl prostředků věnovaných na obnovu vodohospodářské infrastruktury, což přinese řadu rekonstrukcí a dostaveb vodárenských a kanalizačních systémů a čistíren odpadních vod," řekl předseda představenstva SVS a liberecký hejtman Petr Skokan. Cílem investičních akcí je podle něho splnění evropských norem jak u pitné vody, tak u čistoty vypouštěných vod, a to při zachování únosné ceny vody. Do roku 2010 plánuje firma investovat do modernizace a výstavby čistíren odpadních vod a kanalizačních sítí na severu Čech téměř zhruba 8,9 miliardy korun.

SVS vznikla v roce 1993 a je největší vodárenskou společností v republice, její region pokrývá 12 procent území s více než 1,25 milionu obyvatel. Firma vlastní přes 8100 kilometrů vodovodů a 3200 kilometrů kanalizačních sítí, 53 úpraven vody, 156 čistíren odpadních vod, přes 1000 vodojemů a více než 800 čerpacích stanic vody. Svá zařízení na rozvod a úpravu vody pronajímá distributorovi vody - Severočeským vodovodům a kanalizacím. Společnost vlastní 458 severočeských měst a obcí.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů