Pátek, 19. dubna 2024

Britský student navrhl recyklační sprchu

Britský student navrhl recyklační sprchu

LONDÝN – Talentovaný student designu z anglické Royal College of Art Peter Brewin navrhl sprchu, která sama recykluje použitou vodu. V Británii by tak mohla typická rodina ušetřit za vodné a stočné ročně až sedm a půl tisíce korun. Zařízení pracuje na principu Dysonova vakuového čističe, který využívá filtry a vodní cyklony. Tento systém je nainstalován přímo za sprchovací jednotku, kde použitou vodu ihned čistí a znovu ohřívá na požadovanou teplotu.

Recyklační sprcha získala první místo ve výroční prestižní soutěži British Standards Institution 2005 Environmental Design Award.

„Navrhovat něco, co je dobré pro životní prostředí, ale nemá žádnou velkou komerční hodnotu, nemá příliš smysl. Protože se to nikdy nebude prodávat. Jsem rád, že můj nápad pomůže přírodě a ušetří peníze,“ prohlásil po převzetí ceny Peter Brewin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů