Pátek, 19. dubna 2024

Obce zvažují přípravu lepších podmínek pro vodáky na Orlici

Obce zvažují přípravu lepších podmínek pro vodáky na Orlici

Hradec Králové - Obce a města v sousedství řeky Orlice, která protéká částí Pardubického a Královéhradeckého kraje, chtějí přilákat do této oblasti více milovníků vodní turistiky. Podle společného projektu by se podmínky pro vodáky měly zlepšit do roku 2010, kdy by mohli lidé podél řeky najít kempy, přístaviště a další služby, řekla ČTK Jana Židová z Regionálního turistického a informačního centra v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Projekt na využití řeky zpracovává pro obce soukromá společnost z Ústí nad Orlicí, která navrhla například využití úseků horních toků Tiché i Divoké Orlice, které by mohly sloužit v úsecích nad jezy pro veslování doprovázené dalším programem či v době dostatečného množství vody v korytech také pro adrenalinové sjezdy řeky.

Podle projektu je nutné na řece dobudovat několik tábořišť, označit nebezpečná místa na řece či lépe informovat o přístupech k řece či turistických zajímavostech v okolí. Projekt počítá také s vydáním map a zajištěním informačního servisu pro vodáky. "Vodáci v České republice jsou zvyklí na určitý standard z Lužnice, Otavy či Vltavy, ale tady zatím podobný servis nenajdou," řekla Židová.

Na Orlici se nyní ročně pohybuje přibližně dva tisíce vodáků ročně, ti kromě neoficiálních tábořišť mají velmi omezené možnosti přespání, chybí také například přístaviště pro lodě. Jedno z mála funguje v Krňovicích, kde mnoho vodáků cestu po Orlici končí.

Zdroj: DVS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů