Úterý, 16. dubna 2024

Buštěhrad převzal novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod

Buštěhrad převzal novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod

Buštěhrad (Kladensko) - Novou kanalizaci a mechanicko-biologickou čistírnu odpadních vod za více než 130 milionů korun v pátek od stavbařů převzalo vedení obce Buštěhrad na Kladensku. Celkem zde vzniklo zhruba 18 kilometrů stokové sítě včetně veřejných částí domovních kanalizačních přípojek. Dvaapůltisícové město na stavbu získalo peníze ze Státního fondu životního prostředí a z fondů Evropské unie. Na projektu se pětimilionovou investicí podílela také společnost Středočeské vodárny, která je provozovatelem čistírny.

Doprovodné náklady města během dvou let výstavby činily přibližně 30 milionů korun. Roční rozpočet Buštěhradu je o pět milionů korun menší. "Čistička je zkolaudovaná, už půl roku jedna linka běží ve zkušebním provozu a postupně se na ni napojují jednotlivé části obce," řekl ČTK buštěhradský starosta Václav Nový.

Podle podmínek dotace musí mít obec do zhruba půl roku po ukončení kolaudace kanalizace připojených 80 procent nemovitostí v Buštěhradu. Domovní části přípojek si občané hradí sami, zatím se na čističku napojilo přes 50 procent nemovitostí.

"Buštěhrad výstavbou čistírny splnil závazek státu vůči Evropské unii, že do roku 2010 budou odkanalizovány obce nad 2000 ekvivalentních obyvatel," uvedl starosta. Čistírna je podle něj projektována pro 4000 ekvivalentních obyvatel. Tento pojem označuje průměrné množství odpadu, které vyprodukuje jeden obyvatel.

V Buštěhradu se počítá i s připojením nově vznikajících lokalit na okraji města, které v době projektu čistírny ještě nebyly zkolaudovány.

Celá stavba se uskutečnila v archeologicky zajímavém prostředí lokality Buštěhrad a předcházel jí archeologický průzkum. Při něm bylo odhaleno dosud neobjevené pohřebiště, jehož vznik odborníci odhadují na 11. století.

Zdroj: DVS

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů