Čtvrtek, 28. března 2024

Budyně bude ochráněna proti povodni

Budyně bude ochráněna proti povodni

Budyně nad Ohří - Město Budyně nad Ohří a její okolí bude brzy ochráněno proti rozvodněné Ohři sérií protipovodňových opatření. Je tak zařazena na seznam čtyř obcí na celém toku řeky, kterých se tato ochrana týká.

"Protipovodňová opatření budou na našem katastru v délce přibližně tří kilometrů. Většinou se bude jednat o protipovodňový val. Na jednom místě pak plánujeme mobilní stěnu," informoval starosta Budyně nad Ohří Petr Medáček.

Zamýšlené valy by podle starosty měly být o přibližně dva metry nižší, než železniční trať. Jejich šíře se bude nejčastěji pohybovat jen okolo sedmi metrů. Nebudou totiž v bezprostřední blízkosti toku. Svou funkci začnou plnit teprve při rozlivu řeky. Podle slov starosty ale nebudou mít plánované valy krajinotvorné důsledky.

Zařízení pro případnou instalaci mobilní stěny chtějí Budyňští mít v okolí historického mostu přes Malou Ohři.

Plánované zábrany a valy by měly Budyni ochránit proti stoleté vodě. Tou bylo město zasaženo naposledy v padesátých letech minulého století.

Zástupci Budyně se chystají v nejbližší době žádat Ústecký kraj o zařazení do skupiny obcí, pro kterou bude vypracována potřebná projektová dokumentace.

Podle předběžné studie by se měly celkové náklady pohybovat okolo dvaceti pěti milionů korun. "Tato částka se však podle typu podloží při stavbě může i zdvojnásobit," upozornil starosta.

Michal Závada
Litoměřický deník  

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů