Sobota, 20. dubna 2024

Zahájení výstavby plavebního stupně Přelouč se odkládá

Zahájení výstavby plavebního stupně Přelouč se odkládá

Stavbě stále chybí všechna potřebná rozhodnutí

Ačkoliv se nový plavební stupně Přelouč intenzivně připravuje už osm let, stále se zahájení jeho výstavby oddaluje, neboť Ředitelství vodních cest ČR se nedaří získat všechna rozhodnutí. Podle jeho úvah z roku 2005 měl být dokončen letos, loni zase uvádělo, že letos se stavba teprve zahájí. Ani toto tvrzení nemusí být konečné, neboť dosud nebylo pravomocně vydáno ani jedno stavební povolení. Nakonec možná investor za pár týdnů zjistí, že bude muset začít uvažovat o jiných způsobech splavnění Labe a celý předdimenzovaný projekt za 1,5 miliardy korun zastavit.

„Výstavba kanálu v předložené podobě je pro nás zcela nepřijatelná, neboť má procházet územím Slavíkových ostrovů s více než šedesáti chráněnými druhy rostlin a živočichů, včetně druhů chráněných i Evropskou unií,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Dále připomněl, že od května 2004 leží u Evropské komisi stížnost Ekologického právního servisu proti této stavbě, od března 2005 pak u Nejvyššího správního soudu kasační stížnost proti vydání rozhodnutí o zásahu do vodního toku a nivy řeky Labe a od února 2006 u Krajského soudu v Hradci Králové žaloba Dětí Země a Svobody zvířat Hradec Králové proti vydání územního rozhodnutí.

Investorovi nyní stále ještě chybí pět důležitých rozhodnutí tří orgánů ochrany přírody k zásahu do biotopů zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Přitom už teď je například zřejmé, že rozkladová komise ministra životního prostředí 19. ledna 2007 doporučila jedno z těch nejdůležitějších nevydat.

„Jak vyplývá ze závěrečných zpráv pracovníků České zemědělské univerzity, tak se na nových náhradních lokalitách nedaří zvýšit populaci obou evropsky cenných modrásků, což by měla být základní podmínka pro zahájení stavby,“ upozorňuje dále Michael Kousal ze Svobody zvířat Hradec Králové.

Navíc na konci ledna 2007 vyzvalo třicet českých ekologických sdružení nadnárodní společnost SKANSKA se sídlem ve Švédsku, aby se zasadila o odstoupení své dceřinné společnosti Skanska DS, a. s. v ČR od realizace tohoto kontroverzního projektu. Pokud je firemní politikou podle jejich slov skutečně ochrana životního prostředí a přírody, měla by tak učinit. Jinak jde o prázdná slova.

Bude zřejmě nezbytné, aby ŘVC ČR přišlo s jiným způsobem splavnění Labe tak, aby Slavíkovy ostrovy nebyly zlikvidovány. Buď by mohly lodě plout korytem řeky nebo kanálem po levém břehu. V každém případě by měly být sníženy parametry potřebné hloubky – nejlépe 140 cm po dobu 345 dní v roce jako je tomu u jezu v Děčíně a ne 2,8 metrů prohrábkami a 3,5 metrů v plavebním kanálu délky 3,15 km.

Důležité kontakty:

Svoboda zvířat Hradec Králové: předseda Michael Kousal – mobil 776 896 701

Důležité internetové stránky o plavebním stupni Přelouč:

Plavební stupeň Přelouč u EPS = http://www.eps.cz/php/index.php?cat=prip&art=labe

Plány na výstavbu stupně Přelouč u ŘVC ČR = www.rvccr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů