Pátek, 19. dubna 2024

Jičínské Muzeum vody vystavuje unikátní vodní instrumenty

Jičínské Muzeum vody vystavuje unikátní vodní instrumenty

Vodní housle, žárovku chlazenou vodou či hrníček na měření hustoty vody mohou vidět návštěvníci Muzea vody v Jičíně. Řadu unikátních vodních instrumentů a dalších zajímavých věcí majících spojitost s vodním živlem shromáždil jičínský výtvarník Petr Heber. Umístil je do prvního patra své vodárenské věže na hrázi rybníka Kníže. "Lidé často spekulují, jak ta která věc může fungovat. Asi nejvíce si lámou hlavu s měřičem průtoku vody ve čtverci," řekl Heber. 

Za to, zda všechny přístroje byly někdy skutečně v chodu, se však prý stoprocentně zaručit nemůže. "Vím ale, že druhá žárovka chlazená vodou je v New Yorku a vodní housle jsou jediné na světě," říká Heber s tajemným úsměvem. Zaručeně pravé je však vystavené pádlo a dres dvojnásobného olympijského vítěze v kanoistice Martina Doktora.
V muzeu, které je jediným svého druhu v Česku, má Heber i první automatickou myčku příborů vyrobenou z litinové záchodové mísy, pračku kejvačku a necky spisovatele J.Š.Kubína. Lidé si také mohou ohmatat mnoho různých starých vodovodních kohoutů a kohoutků, valchy či vzorek zarostlého vodovodního potrubí vybroušeného do lesku drahého kamene. Poznají také, jak vypadá bahno léčivé, bahno z rybníka Kníže a bahno ze studně pod věží.
Muzeum je ve vodárenské věži z poloviny 16. století, která po staletí sloužila jako zásobárna vody pro dvě kašny na jičínském náměstí. Od počátku 20. století pak věž několik desítek let sloužila jako trafostanice. Heber ji od města Jičín ve zchátralém stavu koupil v roce 1993 a vlastními silami ji opravil. Nejprve v ní měl galerii, kterou nedávno vystřídal Muzeem vody. Studna v podzemí věže je nadále funkční.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů