Pátek, 19. dubna 2024

Ve Španělsku o vodě rozhodne nový zákon

Ve Španělsku o vodě rozhodne nový zákon
Voda se stala takřka hlavním politickým tématem už v první evropské zemi - ve Španělsku. Sedmnáct autonomních oblastí království mezi sebou vede nelítostné politické i byrokratické souboje nad kontrolou vodních zdrojů, kterých v této zemi ubývá - jak tvrdí vědci, hlavně kvůli globálnímu oteplování. Voda se stává pro Španěly nedostatkovým zbožím.

Před dvěma lety vyvolal například vlnu odporu severních oblastí plán na obrácení toku řeky Ebro na jih, který suchy trpí nejvíce. Některé regionální vlády zase odmítají dávat vodu ze svých rezervoárů svým sousedům.

Ministerstvo životního prostředí proto v úterý předložilo zákon, který jasně upraví, kdo kontroluje jaké zdroje. "Zákon by měl platit do nových voleb, které jsou plánovány na březen roku 2008," řekla ministryně životního prostředí Cristina Narbonová.

Regiony dostanou větší kontrolu, zároveň ale budou odpovědné za správu. Přesto si kontrolu nad strategickými rezervami vody ve středním Španělsku podrží vláda.

Zákon, který zpřísňuje ochranu vodních zdrojů a ekosystémů, by měl také zaručit právo každého obyvatele Španělska na šedesát litrů pitné vody denně. Jeho základní znění vychází z direktiv Evropské unie.

Španělsko má dokonce Národní radu pro správu vody, která má do 29. března termín, aby se k návrhu zákona vyjádřila, potom bude poslán do parlamentu.

Španělé jsou v otázce ochrany vodních zdrojů velmi aktivní jak v Evropské unii, tak při celosvětových akcích. V médiích se například podrobně diskutují závěry vědeckého panelu OSN o globálním oteplování a možné modely dalšího vývoje klimatu.

Podle odhadů, vyplývajících z celoevropského vědeckého projektu Prudence, totiž Španělsko v blízké budoucnosti čeká například snížení srážek o třicet až sedmdesát procent, nejvíce na jihu země, kde se už některé oblasti mění v poušť.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů