Pátek, 19. dubna 2024

Základy vodního ekosystému

Základy vodního ekosystému
Při budování ekobazénu jsou obvykle výsledky tím lepší, čím více se podaří napodobit a nastartovat přírodní biologické cykly. Aby se nám to povedlo, musíme znát alespoň základy toho, jak vodní ekosystém funguje.

V přírodě existuje hned několik společenstev, která dokážou efektivně a bez lidského zásahu odstranit i značné znečištění vody. Z těch zjevných to jsou na prvním místě zelené rostliny. Z vody získávají látky potřebné pro stavbu svých těl, čímž jednak ze svého okolí přímo "vysávají" nežádoucí příměsi, jednak odebírají živiny, které by jinak vedly k rozvoji řas, sinic a dalších nežádoucích mikroorganismů. I v přírodě je často patrné, jak vodní plochy s rostlinami mají podstatně čistší vodu než ty prázdné.

Možná ještě větší význam než rostliny, mají organismy prostým okem neviditelné. Rozhodujícím filtračním faktorem je totiž vyvážená mikroflóra působící v ekosystému. V přirozeném vodním společenství se nachází řada drobných jednobuněčných organismů (od bakterií až po prvoky), které si ze svého okolí berou vše potřebné, čímž přispívají ke kvalitě prostředí. I když jeden toho moc nezmůže, díky obrovskému množství toho dokážou hodně.

A do třetice tu jsou také poměrně velcí mnohobuněční tvorové pracující pro blaho koupajících se lidí jako živé filtry. Patří mezi ně především mlži (například škeble rybničná), vodní houby a další.

Na čistotu vody ale mají velký vliv i tvorové, kteří v systému udržují rovnováhu. Jeden příklad za mnohé: dravé ryby zabraňují přemnožení býložravých, které by zlikvidovaly rostliny. Takových vztahů v přírodě funguje mnoho a navzájem tvoří důmyslný komplex, který si dokáže poradit s nežádoucími výkyvy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů